calendar tag arrow download print
Image
Nederlandse living labs
Slimme wetenschappers in witte jassen en borrelende reageerbuisjes. Het klassieke beeld van een laboratorium. Maar tijden veranderen en met de komst van living labs krijgt de term laboratorium een hele nieuwe betekenis.

Hoe ziet een living lab eruit? Hoe stimuleren living labs innovatie? En wat kunnen living labs betekenen voor het CID? Deze en nog veel meer vragen bespreken we met vier experts op 6 maart tijdens het CID-Café. Dat is een initiatief van het programmateam Central Innovation District, het gebied rondom de Haagse stations Centraal, Holland Spoor en Laan van NOI.

 • Gratis toegang
 • Locatie: Emma, Wijnhaven 88, Den Haag
 • Van 17.30 uur tot 19.00 uur
 • Inloop vanaf 17.00, borrel na afloop
 • Aanmelden via dit aanmeldformulier
 • Vragen? Stuur een e-mail naar CID@denhaag.nl

Programma

We trappen af met een mini-college ‘Living labs in Nederland’ van Jasper Deuten van het Rathenau Instituut. Daarna gaat gespreksleider Menno van Tartwijk in gesprek met u, met Jasper en met nog drie experts:

 • Jasper Deuten is coördinator bij Rathenau Instituut binnen het thema vitale kennisecosystemen. Zijn projecten gaan over veranderende manieren waarop wetenschap wordt gemobiliseerd voor kennis- en innovatie-agenda’s van bedrijven, overheden en maatschappelijke partijen. Zie bijvoorbeeld het rapport Living labs in Nederland. Op welke manieren werken wetenschappers, ondernemers, beleidsmakers, professionals, gebruikers en/of burgers samen in de agendering, programmering, financiering en uitvoering van onderzoek? Wat is de meerwaarde hiervan voor de maatschappij?
   
 • Ramon Luijten is Dutch Pilot coördinator van een living lab waar 1.000 woningen worden geïntegreerd op eHealth-producten. Daarnaast was hij betrokken bij iZi. Een zorginnovatie om mensen langer en gezond thuis te laat wonen en winnaar van de World Smart City Award. Tot slot werkte hij mee aan de eerste visie van het Amsterdam Smart City Urban Lab Amsterdam Arena Innovation Center.
   
 • Gerrit Jan van ‘t Veen is oprichter van de startup accelerator World Startup Factory en het innovatiecollectief Wunderpeople. Hij zoek altijd naar de mogelijkheid om een jonge onderneming te helpen, een student te begeleiden, een nieuw innovatieprogramma op te zetten. Samen met een groeiende alliantie van ondernemingen, opleidingen en overheden werkt Gerrit Jan op het snijvlak van innovatie, technologie, ondernemerschap en impact. Met een kantoor bij The Hague Tech midden in het Central Innovation District, werkt Gerrit Jan momenteel aan de oprichting van een CID lab.
   
 • Pauline van der Vorm is projectmanager living labs bij 4TU. Samen met The Green Village verkent zij mogelijkheden om door middel van living labs innovatie te versnellen. Eerder zette ze het platform Sociale innovatie en de energietransitie op aan de TU Delft.
Kaart afkomstig uit het artikel 'Living labs in Nederland: onderzoek en innovatie mét steden'