• U moet ingelogd zijn om onderwerpen te kunnen volgen.

    Log-in als u al een account heeft of maak een gratis account aan.

Nationale Milieudag 2017

Dataverzameling en -analyse speelt een steeds belangrijkere rol om milieuvraagstukken aan te pakken. In het streven naar een schonere wereld biedt deze ontwikkeling ongekende kansen. Reden om tijdens de Nationale Milieudag op 7 juni 2017 een palet aan nieuwe mogelijkheden op dit gebied te presenteren en in te gaan op dilemma’s die het gebruik van deze data kan opleveren.

Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut, is één van de sprekers in het ochtendprogramma. Hieronder een abstract van haar lezing.

Plant is koning – data voor duurzaamheid
Het boerenbedrijf gaat digitaal. Met GPS en geautomatiseerde monitoringsystemen kunnen akkers tot op de vierkante meter worden beploegd, bemest en bespoten. Varkens, koeien en kippen krijgen voer en antibiotica op maat. De voorstanders van smart farming raken er niet over uitgepraat. Digitalisering heeft de belofte in zich om scherp te monitoren en daardoor perfect in te spelen op de natuur en de natuurlijke cycli. Maar digitalisering kan ook ingezet worden om de natuur, de plant, het dier, onze bodem en ons voedsel nog verder te rationaliseren. En wie is de baas over alle data? De boer? Of de leverancier van zaad, bestrijdingsmiddelen en antibiotica? Dr. ir. Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut dat onder andere de opkomst onderzoekt van big data en van digitalisering, vindt dat we als samenleving niet moeten wachten tot een nieuwe technologie ons overkomt, maar dat we samen kunnen bepalen wat voor samenleving we willen zijn.

Meer informatie