calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Dr. Frank van Rijnsoever

Senior onderzoeker
Frank is senior-onderzoeker op het gebied van kennis-ecosystemen. Tevens is hij universitair hoofddocent innovatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Expertise
Frank is gespecialiseerd in de samenwerking rondom innovatie tussen verschillende partijen, zoals wetenschappers, (startende) bedrijven en het MKB. Hij richt zich vooral op hoe de samenwerkende partijen en het (kennis)ecosysteem elkaar wederzijds beïnvloeden. Daarnaast heeft Frank veel werk verricht op de sociale acceptatie van duurzame innovaties. 

Loopbaan
Frank promoveerde in 2010 aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar het zoekgedrag van innovatieve consumenten. Tevens hield hij zich bezig met de samenwerking tussen wetenschappers en bedrijven. In 2012 ontving hij een Veni-beurs op dit onderwerp van NWO. In het verlengde hiervan richtte hij zich op hoe men het beste startende technologie-gedreven ondernemingen succesvol kan maken. Hiervoor verrichtte hij onderzoek in de Verenigde Staten, China, Australië, Israël, en diverse Europese landen. Frank publiceerde zijn onderzoek in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften zoals Research Policy, The Journal of Technology Transfer en Technovation. Tussen 2015 en 2018 was hij columnist voor het Financiële Dagblad. Sinds 2020 werkt Frank parttime bij het Rathenau Instituut. Hij houdt zich bezig met hoe nieuwe technologie het patentsysteem uitdaagt.

Sleutelwoorden:
Samenwerking tussen bedrijven, ondernemers en wetenschappers, innovatiesystemen, startups, duurzaam ondernemerschap, technologisch ondernemerschap, kennis-ecosystemen, (duurzame) innovatie, sociale netwerken, publieke acceptatie, kwantitatieve methoden, vragenlijsten, simulatie.