Dr. Ingrid Geesink

Dr. Ingrid Geesink (1973) is coördinator van het thema Ziekte en Gezondheid en liaison Internationale Zaken van het Rathenau Instituut.

Markt en medische innovatie
Ingrid begon in 2008 als senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut op biomedische ontwikkelingen en volksgezondheidsvraagstukken. De wisselwerking tussen markt en medische innovatie is een terugkerend thema in haar werk. Ze onderzocht het hergebruik van menselijk weefsel in Nederlandse ziekenhuizen, orgaanhandel en productontwikkeling op basis van menselijk materiaal (zoals bloed, bot en voorhuid), fertiliteitstoerisme en de mondiale babymarkt, de meetbaarheid van het lichaam en DIY zorg in genomics en personalised medicine. Voor de Gezondheidsraad zat Ingrid in de commissie die de Nederlandse weefselketen onderzocht. Momenteel leidt Ingrid een Europees project dat de import en export van weefsels en cellen in kaart brengt voor DG SANCO.  

Internationale Zaken
Ingrid is aanspreekpunt voor internationale projecten van het Rathenau Instituut, o.a. onder FP7 en Horizon 2020, en is betrokken bij het thema Responsible Research & Innovation (o.a. voor het Nederlands voorzitterschap van de EU in 2016).

Opleiding en loopbaan
Ingrid studeerde aan de Universiteit van Amsterdam (MSc wetenschapsdynamica 1998, MA sociologie 2000) en was daarna actief in onderzoek, journalistiek, consultancy en beleidsanalyse, onder meer bij RAND Europe.

Aan de Universiteit van Cardiff deed Ingrid onderzoek naar sociaal-economische en politieke vragen rond stamcelonderzoek en weefselkweek technologie (2002-2008). Ze promoveerde op het proefschrift “Risk regulation of tissue engineering in the EU; A political economy of medicine” (2006). Hierop volgde een ESRC/MRC postdoc beurs aan het Centre for Economic and Social Aspects of Genomics (CESAGen) voor een verkenning van opkomende markten in weefsel- en celtechnologie en de wisselwerking tussen mondiale regelgevende regimes en locale economische praktijken.

Aan de Universiteit van Amsterdam was Ingrid hoofddocent 'Onze technologische toekomst' bij de bèta-gamma bachelor (2010-13).

Pers en publicaties
Ingrid redigeerde de bundel de Seksparadox (Boom, 2014) en is co-auteur van het boek Nier te koop - Baarmoeder te huur. Wereldwijde handel in lichaamsmateriaal (Bert Bakker, 2011). Ook werkte ze mee aan de BNN documentaire Baby te koop.

Daarnaast zit ze in de redactie van wetenschappelijke tijdschriften Sociologie en Science as Culture en van Flux Magazine en volTA.

Work

Pagina's