• U moet ingelogd zijn om onderwerpen te kunnen volgen.

    Log-in als u al een account heeft of maak een gratis account aan.

Gezichtsherkenning met een app: nooit meer anoniem op straat?

In Rusland is de app FindFace erg populair. Met deze app is het mogelijk om op straat een foto van iemand te maken en vervolgens de identiteit van deze persoon op te zoeken. Het Rathenau Instituut waarschuwde in 2015 al voor deze toepassing van gezichtsherkenningstechnologie in het rapport ‘Dicht op de huid.’

In Rusland wordt de app gebruikt om de identiteit van personen te achterhalen via hun foto op VKontakte, een Russisch sociaal netwerk. De makers zijn bezig om de technologie achter de app te verkopen aan de politie voor een koppeling met bewakingscamera’s in Moskou, laten ze weten in The Guardian. Vooralsnog lijken vooral vrouwen het slachtoffer te worden van de app: Russen gaan massaal op zoek naar de identiteit van porno-actrices.

In het rapport Dicht op de huid verkent het Rathenau Instituut de ontwikkeling van gezichts- en emotieherkenning en de mogelijke maatschappelijke betekenis ervan. Door verbeteringen in de techniek nemen de reikwijdte en de mogelijke impact voor de maatschappij snel toe. Hoe zorgen we ervoor dat deze technologie ons niet te dicht op de huid komt?

 

Tweets by @RathenauNL

Praat mee over dit onderwerp via sociale media

Wij horen graag wat u van onze publicaties vindt en gaan graag de dialoog met u aan. Praat mee via #rathenau