• U moet ingelogd zijn om onderwerpen te kunnen volgen.

    Log-in als u al een account heeft of maak een gratis account aan.

Nederland besteedt relatief weinig aan natuur- en technische wetenschappen

In Nederland gaat 38% van de publieke R&D-uitgaven naar natuur- en technische wetenschappen. Dat blijkt uit het factsheet R&D-uitgaven en -capaciteit naar wetenschapsgebied dat het Rathenau Instituut vandaag publiceert. Volgens het Rathenau Instituut behoort Nederland daarmee weliswaar tot de landen die relatief weinig R&D-geld besteden aan de natuur- en technische wetenschappen, maar is er een duidelijke relatie tussen de bestedingen per land en de aard van de economie.

In Nederland zijn, vergeleken met andere landen, de uitgaven aan natuur- en technische wetenschappen relatief laag. Duitsland heeft bijvoorbeeld een grote maakindustrie en daardoor ook een hoog percentage R&D-uitgaven aan natuur en techniek. In Nederland zijn andere sectoren als de logistiek en de diensten prominent en daardoor geeft ons land relatief minder uit aan natuur en techniek. Onze economie en R&D-uitgaven aan natuur en techniek zijn vergelijkbaar met die van het Verenigd Koninkrijk.

Het Rathenau Instituut publiceert het factsheet naar aanleiding van de ‘Motie Bruins/Duisenberg’ die in juni 2016 in de Tweede Kamer werd aangenomen. Nederland heeft weinig natuur- en technische wetenschappers, constateert de motie. Dat zou negatieve consequenties kunnen hebben voor het niveau van de Nederlandse wetenschap. De motie verzocht de regering de situatie in detail uit te zoeken. Het ging met name om een vergelijking met de situatie in andere landen. Het ministerie van OCW heeft het Rathenau Instituut gevraagd de cijfers op een rij te zetten. Het Rathenau Instituut blijft dit monitoren en jaarlijks rapporteren.

Meer cijfers over wetenschap en onderwijs staan op: https://www.rathenau.nl/nl/wetenschap-in-cijfers

 

Tweets by @RathenauNL

Praat mee over dit onderwerp via sociale media

Wij horen graag wat u van onze publicaties vindt en gaan graag de dialoog met u aan. Praat mee via #rathenau