• U moet ingelogd zijn om onderwerpen te kunnen volgen.

    Log-in als u al een account heeft of maak een gratis account aan.

Rathenau Instituut verkenning over dierproeven met apen

De Tweede Kamer wil het onderzoek met apen in Nederland zo snel mogelijk afbouwen naar nul, zonder dat de acute volksgezondheid in gevaar komt. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het Rathenau Instituut daarop verzocht een verkenning te doen om de mogelijkheden in kaart te brengen. Doel was de Tweede Kamer te voorzien van informatie en aandachtspunten voor besluitvorming.

Gedeelde ambitie
Het rapport ‘Van aap naar beter - Een verkenning en dialoog over proeven met apen’ beschrijft de resultaten van een dialoog tussen experts en stakeholders in het veld. De verkenning laat zien dat ook stakeholders de ambitie om proeven af te bouwen onderschrijven. Daarvoor zijn verschillende routes geformuleerd, om te komen tot betere wetenschap, betere regels en betere antwoorden op maatschappelijke vragen.

Nederland voorloper
Stakeholders geven aan dat het huidige beleid dat gericht is op het zoeken naar alternatieve modellen belemmerend werkt. In plaats daarvan is een nieuwe aanpak nodig naar ‘proefdiervrije innovatie’. Dit geldt zowel voor onderzoek dat gericht is op medische toepassingen, voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek als voor onderzoek dat wettelijk is voorgeschreven, al gebeurt dit laatste  nauwelijks in Nederland. Nederland kan opnieuw een voorloper zijn, net als eerder met het afschaffen van onderzoek met mensapen en proefdiergebruik voor cosmetica dat internationaal navolging vond in de praktijk en de wet.

Rapport Van aap naar beter - Een verkenning en dialoog over proeven met apen. Den Haag, Rathenau Instituut 2017

 

Tweets by @RathenauNL

Praat mee over dit onderwerp via sociale media

Wij horen graag wat u van onze publicaties vindt en gaan graag de dialoog met u aan. Praat mee via #rathenau