• U moet ingelogd zijn om onderwerpen te kunnen volgen.

    Log-in als u al een account heeft of maak een gratis account aan.

Werk in de platformeconomie: rondetafelgesprek in de Tweede Kamer

Maaltijdbezorgers vinden restaurants via Deliveroo, schoonmakers vinden opdrachtgevers via Helpling. En andersom. Online platforms verbinden steeds meer mensen met elkaar. Wat denken werkenden, bedrijven en experts over de platformeconomie? Wat zijn kansen en risico’s? Op 16 november 2017 houdt de Tweede Kamercommissie een rondetafelgesprek

Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut, neemt als expert deel aan dit gesprek. Ter voorbereiding maakten we een gespreksnotitie. Lees hem hier.

Hierin zetten we de belangrijkste punten uit onze onderzoeken op een rij. Zoals het rapport Eerlijk Delen: waarborgen van publieke belangen in de deel- en kluseconomie, uit mei 2017.

We zien vijf aandachtspunten:

  1. Deel- en klusplatformen zijn vooral for-profitplatforms, de deelnemer heeft weinig medezeggenschap.
  2. Deel- en klusplatformen hebben de neiging zich te ontwikkelen tot monopolies.
  3. Het is belangrijk om de juridische status van platformen te verhelderen, inclusief de arbeidsrechtelijke verhouding tussen platformen en degene die de diensten levert.
  4. Deelnemers zouden in staat moeten zijn om hun beoordelingen mee te nemen naar een ander platform om overstappen tussen platforms makkelijker te maken.
  5. De overheid heeft juridisch geen toegang tot de data van platformen. Dit – evenals het groeipatroon en de opschaalbaarheid van platformtechnologie – betekent dat de huidige handhavingsmethodiek niet effectief is.

Download de complete gespreksnotitie hier.

Ook Helpling, Temper, Thuisbezorgd.nl, Werkspot en Deliveroo zijn vertegenwoordigd op 16 november; zowel werkenden als bedrijven doen mee aan het gesprek.

Tweets by @RathenauNL

Praat mee over dit onderwerp via sociale media

Wij horen graag wat u van onze publicaties vindt en gaan graag de dialoog met u aan. Praat mee via #rathenau