calendar tag arrow download print

Hoofd Communicatie

Het Rathenau Instituut stimuleert de publieke en politieke meningsvorming over wetenschap en technologie. We doen onderzoek en organiseren het debat over wetenschap, innovatie en technologie.

De afdeling communicatie van het Rathenau Instituut bestaat uit 7 professionals. Vanwege het vertrek van de huidige manager zoeken we een ervaren Hoofd Communicatie. Ben jij een ervaren manager met een brede ervaring in het vakgebied van communicatie? Werk je graag in een maatschappelijk relevante context? Heb je een visie op online communicatie, thought leadership en heb je een netwerk in de media? Dan zoeken we jou als hoofd communicatie (38 uur peer week, 1fte).

Wat ga je doen?

Jouw kerntaak is het positioneren van het Rathenau Instituut als dè organisatie voor onderzoek en debat over wetenschap, technologie en innovatie. Je bent verantwoordelijk voor de corporate communicatie strategie en levert een bijdrage aan het beleid van het instituut en het tweejaarlijkse werkprogramma. Je maakt de vertaalslag van wetenschappelijke output naar maatschappelijke relevantie gedurende de looptijd van de projecten en zorgt voor verbinding van de projecten met elkaar en met de boodschap en positionering van het instituut. Je zorgt voor debat en dialoog tussen burgers, stakeholders en politiek. Je staat de directeur bij in de woordvoering met de pers. Je werkterrein bevindt zich tussen het openbaar bestuur, de politiek en maatschappelijke groeperingen. Je geeft leiding aan de afdeling communicatie.

Taken en verantwoordelijkheden

 • coördineren alle (online) communicatie (jaarlijks onder andere 15+ onderzoeken en 100+ andere publicaties)
 • initiëren en onderhouden van externe mediacontacten en dagelijks werken aan de zichtbaarheid en de reputatie van het instituut
 • vertalen van onderzoek naar communicatie en campagnes gericht op publieke dialoog en meningsvorming
 • fungeren als programmamanager van de 4 programma’s waarin alle onderzoeksprojecten zijn georganiseerd
 • optreden als adviseur van bestuur, directeur en programmaraad, optreden als woordvoerder en vertegenwoordiger voor media en externe relaties
 • als MT-lid mede aansturen en positioneren van het Rathenau Instituut
 • aansturen van de afdeling communicatie

Functie-eisen

 • afgeronde relevante academische opleiding
 • goede kennis van actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelingen
 • duidelijke visie op online communicatie en thought leadership en het vermogen dit met je team te vertalen naar strategieën die maatschappelijke impact genereren en deze impact continu meten/analyseren/verbeteren
 • minimaal 7 jaar leidinggevende ervaring aan een team van hoog opgeleide communicatieprofessionals
 • de vaardigheid om mensen binnen het gehele instituut met elkaar te verbinden en samenwerking tussen teams te bevorderen
 • uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een tijdelijke aanstelling van twee jaar met de mogelijkheid van verlenging voor onbepaalde tijd. Het brutosalaris bedraagt maximaal € 6.133,- per maand (schaal 13 CAO-NU) bij een fulltime aanstelling, exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Er is een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden.

Solliciteren

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met Melanie Peters, directeur. Zie het werkprogramma voor meer informatie over het Rathenau Instituut. Je reactie, voorzien van motivatiebrief en cv, zien we graag zo snel mogelijk, maar uiterlijk 29 april, tegemoet via sollicitaties@rathenau.nl t.a.v. Hetty Labots, P&O-adviseur.

De selectiegesprekken vinden mogelijk plaats op 9 en 10 mei (1e ronde) en op 22 mei (2e ronde). Het opvragen van referenties en het uitvoeren van een korte werkopdracht kunnen deel uitmaken van deze procedure.

Het opvragen van referenties en het uitvoeren van een korte werkopdracht kunnen deel uitmaken van deze procedure.

Bekijk alle vacatures van het Rathenau Instituut.