calendar tag arrow download print

Onderzoekers / Projectmedewerkers

Het Rathenau Instituut onderzoekt ontwikkelingen in wetenschap en innovatie en de wijze waarop de maatschappij daarbij betrokken is of daardoor geraakt wordt. Op basis van dat onderzoek informeert het Rathenau Instituut publiek, beleidsmakers en politiek en levert zo een bijdrage aan het maatschappelijk en politiek debat over wetenschap en technologie in de samenleving.

Wat ga je doen?

De afdeling Onderzoek en Dialoog bestaat uit 35-40 medewerkers, die naar thema geclusterd zijn in onderzoeksgroepen.

Je werkt nauw samen met collega’s aan projecten voor het werkprogramma. Je schrijft mee aan rapportages voor verschillende doelgroepen, waaronder beleidsmakers, politici, wetenschappers en het brede publiek.

Bij het onderzoek hoort ook dat je het maatschappelijk en politiek debat volgt, ondersteunt en daarin meedoet.

Voor verschillende thema’s zoeken wij onderzoekers / projectmedewerkers. 

  • Binnen het thema Vitale kennisecosystemen onderzoek je de veranderingen in de organisatie en governance van onderzoek en innovatie. Je doet dit vanuit het perspectief van een maatschappij die steeds meer verwacht dat wetenschappelijk onderzoek en innovatie bijdragen aan kennis en oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaat, circulaire economie, schone energie, voedsel, zorg en veiligheid. Wat is de rol van onderzoek in het maatschappelijk debat en in de ontwikkeling van beleid en ons dagelijks leven?
     
  • Binnen het thema Kennis voor democratie onderzoek je de invloed van digitalisering van informatievoorziening en communicatie op het functioneren en de toekomstbestendigheid van de democratie. Je bouwt voort op reeds gedaan onderzoek naar de invloed van nepnieuws en filterbubbels op het maatschappelijk debat. Wat is de rol van onderzoek in het maatschappelijk debat en in de ontwikkeling van beleid over energie, landbouw of voedsel en op welke manier kunnen stakeholders hierbij betrokken worden?

Functie-eisen

  • Je bent afgestudeerd (WO) op een relevant gebied, bijvoorbeeld Economics, Innovation Sciences, Innovation Management, Science and Technology Studies, Sociologie of Bestuurskunde. Een succesvol afgesloten promotietraject is een pré.
  • Je hebt een aantal jaren ervaring met onderzoek en/of consultancy;
  • Je hebt competenties in kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden;
  • Je kunt helder schrijven, zowel voor een professioneel of wetenschappelijk, als ook voor een breder publiek.
  • Je bent op de hoogte van het politieke debat over je onderzoeksonderwerp. Bekendheid met de wisselwerking tussen overheid, kennisinstellingen, bedrijfsleven en andere maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld in regionale ecosystemen, topsectoren of NWA-routes is gewenst.

Arbeids­voorwaarden

Het betreft een tijdelijke aanstelling van twee jaar met de mogelijkheid van verlenging. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en werkervaring bij een fulltime aanstelling minimaal € 2.640,- en maximaal € 4.166,- (schaal 10 CAO Nederlandse Universiteiten) bruto per maand, exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering.

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Barend van der Meulen, hoofd Onderzoek, via b.vandermeulen@rathenau.nl. Voor meer informatie over het Rathenau Instituut en het werkprogramma kun je kijken op www.rathenau.nl.  

Over de procedure

Het opvragen van referenties en het uitvoeren van een korte opdracht kunnen deel uitmaken van de sollicitatieprocedure. De eerste ronde gesprekken vindt plaats op 14, 15 en 17 januari 2019.

Je sollicitatie met motivatie en CV kun je tot 17 december 2018 sturen naar het Rathenau Instituut, t.a.v. Hetty Labots, P&O-adviseur, Postbus 95366, 2509 CJ Den Haag, of per e-mail naar sollicitaties@rathenau.nl.