calendar tag arrow download print
artikel
Over Rathenau
05 april 2019

(Senior) onderzoeker/ projectmanager digitalisering en artificial intelligence

Het Rathenau instituut stimuleert de publieke en politieke meningsvorming over wetenschap en technologie. Het instituut doet onderzoek en organiseert debat over wetenschap, innovatie en nieuwe technologieën. Er is op korte termijn plaats voor een (senior) onderzoeker/projectmanager (32-38 uur per week, 0,84-1fte).

Wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen hebben een grote invloed op de samenleving. Om de samenleving, de politiek en het beleid in staat te stellen daar adequaat op te reageren is het belangrijk hier onderzoek naar te doen en de maatschappelijke en politieke dialoog te organiseren.

De afdeling Onderzoek en Dialoog bestaat uit 35-40 medewerkers, die naar thema geclusterd zijn in onderzoeksgroepen. Voor het thema Digitalisering en Artificial Intelligence zoeken wij jou. Binnen dit thema doe je onderzoek vanuit maatschappelijk en ethisch perspectief naar de betekenis van digitale technologieën, zoals robotica, kunstmatige intelligentie, Internet of Things en virtuele spraakassistenten. Je kijkt hoe deze technologieën in diverse praktijken worden toegepast, zoals digitalisering van de openbare ruimte, arbeid, onderwijs of rechtspraak. Je doet onderzoek naar kwesties als cyberveiligheid, de ontwikkeling van internationale codes en standaarden, veranderende internationale (machts)verhoudingen en de impact op mensenrechten. Zo krijg je zicht op relevante politieke vragen en kun je politici, bestuurders, professionals en burgers informeren en dialoog stimuleren over hoe zij digitalisering op een maatschappelijk verantwoorde manier kunnen vormgeven.

Je werkt nauw samen met collega’s aan projecten voor het werkprogramma en voor externe opdrachtgevers. Je schrijft mee aan rapportages voor verschillende doelgroepen, waaronder beleidsmakers, politici, wetenschappers en het brede publiek.

Bij het onderzoek hoort ook dat je het maatschappelijk en politiek debat volgt, ondersteunt en daarin meedoet, bijvoorbeeld via lezingen, paneldiscussies en (web)artikelen.

Functie-eisen

Je bent afgestudeerd (WO) op een relevant gebied, bijvoorbeeld Innovation Sciences, Innovation Management, Science and Technology Studies, European Studies on Society, Science and Technology, Sociologie of Bestuurskunde. Een succesvol afgesloten promotietraject is een pré.

Je hebt circa zeven jaar werkervaring met onderzoek en/of consultancy op het gebied van maatschappelijke en ethische digitaliseringsvraagstukken en het managen van projecten dit vlak; je hebt competenties in kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden; je kunt helder schrijven en presenteren, zowel voor een professioneel of wetenschappelijk, als ook voor een breder publiek.

Je bent op de hoogte van het politieke en maatschappelijke debat over Digitalisering en Artificial Intelligence. Je hebt aantoonbaar ervaring met het ondersteunen en meedoen in dit debat. Een netwerk van relevante actoren is gewenst.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft voor de Onderzoeker een tijdelijke aanstelling van twee jaar met de mogelijkheid van verlenging. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en werkervaring bij een fulltime aanstelling maximaal € 4.978,- (schaal 11 CAO Nederlandse Universiteiten) bruto per maand, exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering.

Het betreft voor de Senior Onderzoeker een tijdelijke aanstelling van twee jaar met de mogelijkheid van onbepaalde tijd. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en werkervaring bij een fulltime aanstelling maximaal € 6.133,- (schaal 12 CAO Nederlandse Universiteiten) bruto per maand, exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering.

Aanvullende informatie/solliciteren

Het opvragen van referenties en het uitvoeren van een korte werkopdracht kunnen deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Je sollicitatie met motivatie en CV kun je tot 22 april 2019 sturen naar het Rathenau Instituut, t.a.v. Hetty Labots, P&O-adviseur, Postbus 95366, 2509 CJ Den Haag, of per e-mail naar sollicitaties@rathenau.nl

De eerste ronde selectiegesprekken vindt plaats op 7 mei en mogelijk ook op 15 mei 2019.