calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Dr. Maartje Niezen

Onderzoeker
Maartje Niezen is senior onderzoeker.

Expertise

Dr. Maartje Niezen werkt sinds april 2017 als onderzoeker bij het Rathenau Instituut. Haar onderzoeksinteresse bevindt zich op de driesprong tussen sturing van de zorg, Science & Technology Studies  en ethiek. Haar specialisatie is digitalisering van de zorg. Door inzicht te geven in de sociale en ethische aspecten van onze digitale gezondheid draagt haar werk bij aan het debat en de dialoog over sturing van gezondheid en zorg in een digitale samenleving.

Loopbaan en opleiding

Maartje is universitair docent en onderzoeker geweest aan Tilburg University. Hier deed ze onderzoek naar verantwoord datagebruik in cloud-computing, sociale en ethische aspecten van ICT in de zorg, taakherschikking en leefstijl e-coaching. Ook heeft ze gewerkt als onderzoeker bij het Instituut voor Beleid en Management in de Gezondheidszorg (iBMG) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar onderzocht ze verschillende vormen van sturing in de zorg, in opdracht van het Zorginstituut Nederland (destijds College voor Zorgverzekeringen), het KNMP en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

In 2012 promoveerde Maartje op de constructie van legitieme besluitvorming in het gepast gebruik en de vergoeding van geneesmiddelen. Ze studeerde Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit van Maastricht en specialiseerde zich in de wisselwerking tussen technologie en maatschappij (2003).