calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Pieter van Boheemen MSc

Senior onderzoeker
Pieter van Boheemen is senior onderzoeker en acquisitiemanager.

Expertise

Pieter is gespecialiseerd in het onderzoeken van de maatschappelijke aspecten van digitale en biotechnologische ontwikkelingen. Recentelijk droeg hij bij aan onderzoek op het scheidsvlak van digitalisering, media, veiligheid en democratie. Dit resulteerde onder andere in de publicaties Digitalisering van het nieuws - Online nieuwsgedrag, desinformatie en personalisatie in Nederland (2018), Cyberweerbaar met nieuwe technologie - Kans en noodzaak van digitale innovatie (2020), Digitale dreigingen voor de democratie - Over nieuwe technologie en desinformatie (2020), Tackling Deepfakes in European Policy (2021) en Online Ontspoord (2021). Verder werden opinies van hem gepubliceerd in o.a. NRC en Trouw. Momenteel werkt hij mee aan onderzoek naar digitale infrastructuren in de ruimte en naar digitale afhankelijkheid. Regelmatig wordt hij gevraagd ontwikkelingen rond mis- en desinformatie te duiden. Eerder was hij ook betrokken bij onderzoek naar synthetische biologie, open science en blockchain. In zijn rol als acquisitie manager is hij over de volledige breedte van het werkprogramma van het Rathenau Instituut bij het opstellen van (Europese) projectvoorstellen en offertes.
Vanuit het Rathenau Instituut is Pieter voor één dag in de week verbonden aan de Digital Society School van de Hogeschool van Amsterdam. Daar coördineert hij de track “Hybrid Democracy”, dat in het teken staat van (door technologie gedreven) veranderingen in de democratie.

Pieter profiteert in zijn onderzoek van zijn praktische ervaring met technologie. Door middel van co-creatie methoden en experience design weet hij deze complexe materie te vertalen naar interactieve workshops en engagerende presentaties die hij over de hele wereld heeft gegeven, waaronder meerdere TEDx Talks. Als voormalig gastdocent bij de Art Science interfaculty van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten is hij bekend met de toegevoegde waarde van artistiek en ontwerpend onderzoek. Hij stond dan ook aan de basis van de Artist in Residence positie in het Rathenau Instituut. Tevens is hij lid van adviescommissies van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie.

Namens het Rathenau Instituut was Pieter lid van de Future Open Council en Digital Future Society Thinktank van de World Mobile Congress Barcelona en de Human Practices Executive Committee van de internationale biotechnologie wedstrijd iGEM in Boston.

Opleiding en loopbaan

Pieter sloot zijn studie Life Science & Technologie aan de TU Delft en Universiteit Leiden af in het coronavirus lab van het LUMC. Tijdens zijn studie zette hij twee bedrijven op: één in de softwarebranche en een reeks webwinkels. Daarna was hij werkzaam bij Accenture en medeoprichter van de biotech startup Amplino. Vervolgens richtte hij zich op sociale innovatie, vooral op het gebied van smart cities en biotechnologie. Als programmamanager bij Waag in Amsterdam leidde hij de teams van het Open Wetlab, Open Design Lab, TextileLab en FabLab Amsterdam dat werkte aan open, fair en inclusieve technologie met name binnen Europese FP7, Horizon 2020 en Creative Europe programma’s. Zijn werk is getoond op diverse internationale kunst-, design- en wetenschapsfestivals, in verschillende televisieprogramma’s en in meer dan 25 musea. Als YouTube vlogger maakte hij ook zelf video’s over biohacking en verscheen hij in de Netflix docu Unnatural Selection. Hij richtte bovendien de internationale Biohack Academy op, waar honderden mensen uit Nederland, Brazilië, Amerika, Spanje, Italië, Servië, Iran, China, Zuid-Korea, Japan en Australië aan deelnamen. Ook initieerde hij in 2017 een citizen science bustour die negen Europese landen aandeed.