• U moet ingelogd zijn om onderwerpen te kunnen volgen.

    Log-in als u al een account heeft of maak een gratis account aan.

Aandeel gediplomeerden bèta en techniek in het hoger onderwijs internationaal vergeleken

De indicator laat voor een aantal landen het relatieve aantal afgestudeerden en gepromoveerden in bèta en techniek zien, en wel als aandeel van 1000 personen de leeftijdsgroep 20-29 jarigen.

Aantallen afgestudeerden en gepromoveerden in bèta en techniek in 2015, als aandeel van 1000 personen in de bevolkingsgroep 20 tot 29

Gegevens: Download als csv bestand
Bron: Eurostat
Notities: De landen van de EU-15 zijn genomen als referentielanden. Van Griekenland zijn geen cijfers beschikbaar. Toegevoegd zijn Noorwegen en Zwitserland, omdat dat mede interessante landen zijn om Nederland mee te vergelijken. De cijfers betreffen 2015, behalve de Nederlandse gepromoveerden. Omdat dat getal ontbrak is het cijfer van 2014 genomen.

Inhoudelijke toelichting

Het aantal afgestudeerden en gepromoveerden in bèta en techniek per 1.000 personen in de leeftijdsgroep 20-29 jarigen is het grootst in Ierland: ruim 31 op de 1000 studeert af of promoveert in bèta of techniek. Nederland bevindt zich met 11 op de 1000 bijna onderaan de lijst van referentielanden. Alleen Luxemburg staat lager op de lijst. Het totaal aantal is opgebouwd uit Short-cycle, Bachelor- en Master-afgestudeerden en gepromoveerden. Ook bij de aparte groepen, waarbij Short-cycle samengenomen wordt met Bachelor-afgestudeerden, staat Nederland bijna onderaan de lijst van referentielanden. Ook als gekeken wordt naar alle landen waar Eurostat gegevens over heeft (38 landen) dan staat Nederland laag. Alleen Macedonie, Cyprus en Luxemburg staan onder Nederland.