• U moet ingelogd zijn om onderwerpen te kunnen volgen.

    Log-in als u al een account heeft of maak een gratis account aan.

De meetbare mens

Er komen steeds meer apparaten op de markt die je hartslag en calorieverbruik, je alcoholinname en stressniveau, je hersenactiviteit en gemoedstoestand meten. Apparaten die steeds goedkoper, mobieler, sneller en populairder worden.

Dit gaat gepaard met een opkomende do-it-yourself-mentaliteit. Consumenten die online genetische tests bestellen. Diabetici die zelf meten, monitoren, weten en bijstellen. Artsen die hetzelfde doen, maar daar andere conclusies aan verbinden.

Deze DIY-mentaliteit wordt mogelijk gemaakt door de opkomst van grootschalige databases die op basis van correlaties steeds beter ons gedrag en ons risico op ziekte en dood kunnen voorspellen. Data die ons nu wijzen op welke manier onze levensstijl ons straks parten gaat spelen en wat dat de maatschappij zoal gaat kosten. We zijn steeds meer geneigd het menselijk lichaam te beschouwen als vorm van kansberekening, als optelsom van voorspelbare waarden en functies. Het menselijk lichaam is een kwantificeerbaar object geworden, een verzameling nullen en enen die je kunt meten, uitlezen, manipuleren, monitoren, pimpen en verbeteren en waarop je kunt ingrijpen, bezuinigen, sturen en controle uitoefenen. Dat is althans de belofte én de angst.

Het project ‘de meetbare mens’ gaat over het kwantificeren van lichaamsfuncties en de manier waarop dit ons gedrag en onze levensstijl beïnvloedt. Wat zijn de gevolgen van al dat meten voor politiek en beleid?  Het Rathenau Instituut brengt met dit onderwerp de effecten van de meetbare mens op wie we zijn en hoe we denken over ziekte en gezondheid in kaart en debat.