• U moet ingelogd zijn om onderwerpen te kunnen volgen.

    Log-in als u al een account heeft of maak een gratis account aan.

Een verantwoorde digitale samenleving

Digitale technologie heeft een fundamentele impact op ons leven. Data en software beïnvloeden ons gedrag en onze keuzes. Nepnieuws speelt een rol bij verkiezingen. Slimme speelgoedpoppen en tv’s luisteren met ons mee. En robots en slimme software nemen steeds meer taken van mensen over.

Digitalisering reikt tot in de haarvaten van onze samenleving. Dat roept overal nieuwe ethische en maatschappelijke vragen op. Over privacy, persoonlijke autonomie, veiligheid, gelijkheid en menselijke waardigheid. Hoe kunnen we verantwoord omgaan met de mogelijkheden die digitalisering ons biedt?

Op verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Eerste Kamer (motie Gerkens, 23 september 2014) doet het Rathenau Instituut onderzoek naar deze vraag. Het brengt in kaart welke technologische ontwikkelingen de digitale samenleving vormgeven, welke ethische en maatschappelijke vragen dat oproept en op welke manier de governance van deze kwesties is geregeld.

Voor dit project werkt het Rathenau Instituut samen met Lambèr Royakkers, universitair hoofddocent Techniekethiek aan de Technische Universiteit Eindhoven.