• U moet ingelogd zijn om onderwerpen te kunnen volgen.

    Log-in als u al een account heeft of maak een gratis account aan.

Overal robots

Robots die voor je vechten, robots die voor je zorgen. Tot nu toe zijn robots machines die werk doen dat voor mensen saai, zwaar of gevaarlijk is. Ze lassen, monteren of spuiten en doen dat snel en nauwkeurig. Robots van de nieuwe generatie werken niet meer in de fabriek. Zij komen ons leven binnen. Om ouderen te helpen, te bedienen in een restaurant of een gebouw te bewaken.

De komst van de sociale of servicerobot roept vragen op. Willen we een robot aan ons bed in plaats van een verpleegkundige? Is een robotbewaker betrouwbaar? Kan de auto veilig het stuur van ons overnemen?

Van fabrieksrobots verwachten we snelheid en nauwkeurigheid. Sociale robots moeten juist vriendelijk en veilig zijn. Het Rathenau Instituut verkent maatschappelijke, ethische en juridische vragen die de komst van de nieuwe robot met zich meebrengt.

Samen met Wetenschapsmuseum Nemo organiseerden we een robottentoonstelling en de Grote Robot Show. We waren medeorganisator van een expertmeeting over robots in november 2009. Ook organiseerden we een Kenniskamer over Intelligente Robots voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid, die in november 2011 plaatsvond.

In mei 2012 verscheen het boek Overal robots. Automatisering van de liefde tot de dood. In dit boek verkennen Lambèr Royakkers, Floortje Daemen en Rinie van Est de kansen en risico’s van de nieuwste robotica-ontwikkelingen: thuis, in de zorg, in het verkeer, bij de politie en bij de krijgsmacht. Wat komt er op ons af? Hoe verandert ons werk en ons leven? Waar moeten we ons op voorbereiden? Willen we dat robots de billen van bejaarden gaan wassen? Wat vinden we van soldatenrobots die zelf besluiten om te doden? Zullen we ons ooit verplicht voelen een seksrobot te maken als technisch alternatief voor de prostitutie? Al deze politieke, maatschappelijke en ethische vragen komen aan bod in dit boek over de nieuwe generatie robots.