calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Vacature: kwantitatief onderzoeker (medior/senior)

Vacature
Over Rathenau
24 mei 2023
Image
Mensen op de roltrap bij Den Haag Centraal

Wat betekent de groei van de Chinese wetenschap voor Nederlandse universiteiten? Welke belemmeringen ondervinden onderzoekers en docenten van hogescholen en kennisinstituten bij het realiseren van hun ambities? Hebben Nederlanders nog wel vertrouwen in de wetenschap? Dit zijn slechts enkele van de vele urgente, maatschappelijke thema’s waar je je in deze functie mee bezig gaat houden.

Locatie: Den Haag
Max uren per week: 38,00 (0.8 - 1 FTE)
Max salaris: €6.181,00
Duur overeenkomst: 2 jaar met ruimte voor verlenging

Dit ga je doen

Als kwantitatief onderzoeker doe je onderzoek naar de werking van het Nederlandse wetenschapssysteem. Je bent niet alleen uitvoerend bezig, maar legt ook strategische verbanden. Je levert inzichten voor de voorbereiding, uitvoering en beoordeling van wetenschapsbeleid en hoe dat vorm krijgt in de praktijk. Ook lever je een bijdrage aan het politieke en publieke debat over de toekomst en het belang van de Nederlandse wetenschap. Je zet gerichte, kwantitatieve en systematische dataverzameling uit over wetenschap, technologie en innovatie. Dit doe je in samenwerking met partijen in het wetenschappelijke veld en stem je af met onder andere de OESO en Eurostat, om de internationale vergelijkbaarheid te bevorderen. Je betrekt en analyseert cijfers uit statistische bronnen, jaarverslagen en jaarrekeningen van instituten, en draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksvormen en nieuwe indicatoren. Je onderhoudt hiervoor een netwerk van in- en externe experts.

Je werkt zelfstandig en in teamverband, bent verantwoordelijk voor projecten en begeleidt collega's bij het uitvoeren van hun taken. Als onderzoeker werk je samen met experts van andere teams binnen het Rathenau Instituut, onder meer om inhoudelijk te sparren. Je werkt mee aan het opstellen van factsheets, datapublicaties en toegankelijke rapporten, die worden gepubliceerd op de Rathenau website en via Wetenschap in Cijfers.

Om je resultaten te delen, ga je in gesprek met onze stakeholders bij ministeries, universiteiten, onderzoekinstellingen en financiers, bedrijfsleven en hun koepelorganisaties.

Met de publicaties en presentaties van de resultaten geef je inzicht in, bijvoorbeeld, investeringen in de wetenschap, diversiteit van het personeel van hogeronderwijsinstellingen of de ontwikkelingen rondom open science. De inzichten die jij verzamelt en presenteert worden zeer gewaardeerd en veel gebruikt door beleidsmakers, politici en journalisten. Je bent een gesprekspartner voor beleidsmakers.

Dit breng je mee

Je hebt een universitaire opleiding afgerond (Master/ PhD) bij voorkeur in de sociale wetenschappen. Je bent nauwkeurig en cijfermatig ingesteld en resultaatgericht. Je hebt aantoonbare ervaring in het genereren en presenteren van (beleidsmatige) informatie, bij voorkeur in het domein van wetenschap en innovatie. Je kunt je resultaten op een toegankelijke manier onder woorden brengen en grafisch weergeven. Daarnaast zie je en creëer je nieuwe kansen voor het team en de organisatie. Je reageert ondernemend en je legt intern en extern verbindingen om deze kansen te realiseren. Tegelijkertijd heb je gevoel voor politiek-bestuurlijke gevoeligheden en risico’s en weet daar in het werk rekening mee te houden. Je hebt ervaring met het begeleiden van onderzoekers en het realiseren van teamprestaties. Je bent bedreven met programma's om (micro)data te analyseren (Excel, SPSS, R, Python, Access).

Wat bieden wij?

Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, bij een fulltime aanstelling minimaal € 3.974,-- bruto per maand en maximaal € 6.181,-- bruto per maand (schaal 11 - 12 CAO-Nederlandse Universiteiten). Het Rathenau Instituut biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden, waaronder 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering en goede verlofregelingen.

  • Een tijdelijke aanstelling van twee jaar met de mogelijkheid van verlenging voor onbepaalde tijd.
  • Mogelijkheid om 1 dag per week verbonden te blijven aan een universiteit
  • Een werkplek in Den Haag met de mogelijkheid om deels thuis te werken.
  • Thuiswerkfaciliteiten.
  • Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheid om nieuwe onderzoeksmethodieken en werkvormen te leren kennen.
  • De mogelijkheid om als onderzoeker te experimenteren met nieuwe creatieve vormen van onderzoek en dialoog
  • Ruime ontwikkelmogelijkheden met bijpassende opleidingen of korte cursussen.
  • Deelname aan nationale en internationale conferenties
  • Onderdeel zijn van een enthousiast team dat intensief samenwerkt om tot mooie resultaten te komen.

Jouw werkplek

Je komt te werken bij het team van de Informatiefunctie, in een hecht en collegiaal team van 6 medewerkers. Daarbij werk je veel samen met Rathenau collega’s in de andere teams, onze kennispartners en de gebruikers van onze producten. De Informatiefunctie van het Rathenau Instituut heeft als taak om met behulp van data het functioneren van het wetenschapssysteem in Nederland te analyseren en ontwikkelingen te monitoren.

Wil je meer weten?

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met de themacoördinator, ir. Alexandra Vennekens MBA, tel: 06 254 256 55, e-mail: a.vennekens@rathenau.nl. Voor meer informatie over het Rathenau Instituut en het werkprogramma kun je kijken op deze pagina.

Sollicitatieprocedure

Je sollicitatie met motivatiebrief en cv (in Word bestand of PDF), zien we graag zo snel mogelijk tegemoet. Je mag deze sturen naar sollicitaties@rathenau.nl.

Het opvragen van referenties en het uitvoeren van een korte werkopdracht kunnen deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Over het Rathenau Instituut

Het Rathenau Instituut houdt zich bezig met onderzoek en debat over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving.

Het Rathenau Instituut onderzoekt ontwikkelingen in wetenschap en innovatie en de wijze waarop de maatschappij daarbij betrokken is of daardoor geraakt wordt. Op basis van dat onderzoek informeert het Rathenau Instituut publiek, beleidsmakers en politiek en levert zo een bijdrage aan het maatschappelijk en politiek debat over wetenschap en technologie in de samenleving. Het Rathenau Instituut is inhoudelijk onafhankelijk en beheersmatig ondergebracht bij de KNAW.

Arbeidsvoorwaarden

Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal €3.974 en maximaal € 6.181 bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal 11-12 cao Nederlandse Universiteiten/KNAW). Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden.

Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Diversiteit & Inclusie

De KNAW acht een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt van groot belang. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Samen streven we naar een inclusieve cultuur waarin we verschillen omarmen. We nodigen dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen de KNAW op deze wijze versterkt.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld