calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Hoe het klimaat in Vietnam een kans werd voor Nederland

case
12 december 2018
Klimaatverandering Toegepast onderzoek internationale samenwerking
Image
Vietnam heeft last van de klimaatverandering en vroeg buitenlandse experts om hulp. Kennisinstituut Deltares kreeg voet aan de grond door deelname aan een klein adviesproject voor de Vietnamese overheid. Dit creëerde allerlei kansen om de markt beter te leren kennen en nieuwe projecten te verwerven.

Nederland telt 5 organisaties voor toegepast onderzoek. Een daarvan is Deltares. Ze doet onderzoek op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur in deltagebieden.

Internationale projecten binnen Deltares komen op verschillende manieren tot stand. In de praktijk is er sprake van een wisselwerking tussen een integrale strategie en initiatief van individuele medewerkers.

Soms neemt de organisatie vanuit een duidelijk strategische overweging deel aan projecten, terwijl ze op korte termijn weinig opleveren. Dit dient dan bijvoorbeeld om een betere uitgangspositie binnen een bepaald land of regio te verkrijgen. Het Weather Forecasting Project in Vietnam is hier een goed voorbeeld van.

Adviseursrol overheid Vietnam biedt voet aan de grond

In het Vietnam Weather Forecasting project is financiering van de Wereldbank bedoeld voor ‘consulting services’: technische bijstand aan de Vietnamese overheid voor het versterken van weersvoorspellings- en waarschuwingscapaciteiten van de Vietnamese National Hydro-meteorological Service.

De positie van consultant voor de Vietnamese overheid kende een nadeel: Deltares kon in de uiteindelijke tender niet meedoen, terwijl het eigen softwarepakker FEWS, dat in meerdere landen wordt gebruikt voor zaken als weersvoorspellingen en overstromingswaarschuwingen, een potentiële kandidaat was.

Vanuit strategisch oogpunt was dit toch een interessant project omdat het Deltares de mogelijkheid bood om dichtbij de Vietnamese overheid te zitten. Ook bood het de kans om een medewerker van Deltares voor langere tijd in Vietnam te stationeren, wat weer allerlei kansen creëerde om de markt beter te leren kennen en nieuwe projecten te verwerven.

Lees meer over het Weather Forecasting Project in Vietnam op de website van Deltares.

In het rapport Verstandig internationaliseren beschrijven we hoe publieke kennisorganisaties als Deltares in het buitenland werken. Daarvoor kijken we o.a. naar 15 voorbeelden. Dit is een van die voorbeelden.