calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Maria Henneman nieuwe voorzitter van het bestuur van het Rathenau Instituut

nieuws
Over Rathenau
14 juni 2021

Foto door Bert Nienhuis

Image
Maria Henneman
Maria Henneman is met ingang van 1 juni 2021 door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven benoemd tot voorzitter van het bestuur van het Rathenau Instituut.

Henneman verwierf bekendheid als journalist en presentator bij het NOS Journaal en later als hoofdredacteur bij het actualiteitenprogramma Netwerk. Sinds haar vertrek uit de journalistiek in 2004 richt ze zich met haar adviesbureau Henneman Strategies op het geven van strategisch communicatie- en beleidsadvies aan bedrijven, non-profitorganisaties en de (lokale) overheid. Daarnaast heeft ze talrijke advies- en bestuursfuncties bekleed, onder meer bij de Radboud Universiteit en het Innovatieplatform. Sinds 2016 is ze voorzitter van de programmacommissie Gender & Gezondheid van ZonMw.

Henneman ziet ernaar uit om voor het Rathenau Instituut aan de slag te gaan: “Ik ben blij dat ik mijn expertise mag inzetten voor dit belangrijke instituut, dat de wereld van wetenschap, technologie en innovatie verbindt met bestuurlijke en maatschappelijk vraagstukken. Het is zo belangrijk dat het Rathenau Instituut politici helpt in hun oordeelsvorming. De opbrengsten uit wetenschap, technologie en innovatie kunnen immers levens van mens en maatschappij drastisch veranderen.”

Het Rathenau Instituut is in 1986 ingesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Al 35 jaar draagt het instituut bij aan het maatschappelijke debat en de politieke oordeelsvorming over de impact van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op de samenleving. Door zelf onderzoek te doen en dialoog te organiseren, voedt het Rathenau Instituut de publieke gedachtenvorming. In het bijzonder heeft het instituut de taak om ondersteuning te bieden aan de politieke oordeelsvorming in de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en het Europees Parlement. 

Henneman volgt Gerdi Verbeet op, die na twee termijnen als voorzitter niet meer herkiesbaar was.