calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Kunstmatige intelligentie: wie programmeert, regeert?

2006

20:00 Oudegracht 312, Utrecht
Image
Hand AI
Deze bijeenkomst is geannueerd.

Bijeenkomst over de ruimte die we AI willen geven

De Linker Wang, de religiewerkgroep van GroenLinks, organiseert op donderdag 20 juni een bijeenkomst over de ethische vragen die de opkomst van kunstmatige intelligentie oproept. Rathenau onderzoeker Roos de Jong verzorgt er een inleiding op het thema.

De inzet van AI brengt allerlei gevolgen met zich mee. Het verandert onze manier van leven, hoe we denken en hoe we beslissingen nemen. Dit heeft ook gevolgen die we niet kunnen overzien. Hoeveel ruimte geven we de techniek en de bedrijven achter kunstmatige intelligentie (AI)? Welke gedachten en waarden zitten er achter slimme systemen en hoeveel invloed kunnen we daarop uitoefenen? Over deze vragen gaat De Linker Wang op 20 juni in gesprek met leden en andere belangstellenden.

Roos de Jong verzorgt een inleiding hierover. Zij werkt als filosoof en onderzoeker bij het Rathenau Instituut en is gespecialiseerd in de impact van kunstmatige intelligentie op individuele levens en onze samenleving. Roos voorziet een toekomst waarin we erkennen dat we niet in competitie zijn met AI, maar fundamenteel verweven zijn met intelligente machines in onze dagelijkse praktijk. Ze betoogt dat om de beloften van AI waar te maken het noodzakelijk is om als samenleving de transformerende effecten van technologie op ons leven te beoordelen en na te denken over hoe we onze samenleving willen organiseren.

Lees meer over de bijeenkomst