calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Zomercursus ISVW - Ethiek van e-health

2407

14:30 Landgoed ISVW
Image
Smartwatch
De laatste jaren volgen medische doorbraken elkaar steeds sneller op. Met de toenemende mogelijkheden ontvouwen zich tegelijkertijd nieuwe, ethische vragen en dilemma’s. De doorbraken zullen grote gevolgen hebben voor ons beeld van de mensheid en de inrichting van onze maatschappij. De Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) organiseert een zomercursus over dit thema.

Onderzoeker Petra Verhoef verzorgt tijdens de ISVW zomercursus de presentatie Jouw gezondheid in de cloud: ethiek van e-health.

Na de jarenlange problemen rondom het Electronisch Patiënten Dossier komt het er nu toch van, de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) wordt ingevoerd. Een omgeving op internet die al jouw medische gegevens bevat, bij wijze van spreke vanaf de hielprik bij je geboorte tot de laatste medicatie op je sterfbed. Een PGO is een levenslang online hulpmiddel om grip te houden op je eigen gezondheidsgegevens: van behandeling tot medicatie, onderzoeksuitslagen en inentingen.

Er wordt veel verwacht van het PGO: van het voorkomen van medische missers tot gepersonaliseerde geneeskunde. En met de dossiers kan ook medisch onderzoek gedaan worden. Waar gaat het PGO de meeste winst brengen? Hoe zit het met de privacy? Kun je bijvoorbeeld geslachtsziektes verborgen houden? En mag de politie bij een verkeersongeluk jouw data inzien? Op deze thema's gaat Verhoef in. 

Petra Verhoef is themacoördinator voor technologie van zorg en gezondheid bij het Rathenau Instituut.