calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

DAF: medewerkers bij veranderingen betrekken is essentieel

case
02 mei 2018
opleiding robotisering
Voor het rapport Robotisering en automatisering op de werkvloer interviewden we technologieleveranciers, innovatiemanagers en hr-directeuren. Een van hen was Ellen Broekhuis, Human Resources Engine Factory bij DAF Trucks NV.

DAF Trucks N.V. houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en service van middelzware en zware bedrijfswagens. DAF is een volle dochteronderneming van het Amerikaanse Paccar Inc. In dit bedrijf speelt het personeel in multidisciplinaire teams een belangrijke rol bij de adoptie van nieuwe technologie: het kopen van nieuwe machines.

Betrekken van medewerkers bij de veranderingen is essentieel voor een succesvolle implementatie. Naast communiceren over de plannen, het vertalen naar de individuele situatie van de werknemer, bestaat dat ook uit het opleiden van personeel, zodat zij de verandering ook kunnen omarmen.

DAF doet dit bewust. Ellen Broekhuis, Human Resources Engine Factory bij DAF Trucks NV:

Bij DAF zijn er multidisciplinaire teams samengesteld, waar Engineering, Inkoop en HR onderdeel van zijn. Deze teams zijn samen bezig met projecten voor de herinrichting van lijnen. Delen van deze teams houden zich bezig met de inkoop van machines. HR beslist niet welke machines er worden gekocht, dat doet het management. HR brengt de factor mens onder de aandacht bij dit beslissings- en uitvoeringsproces.

In de teams houdt HR zich door middel van workshops en projecten bezig met wat dit betekent voor de medewerkers: voor werkstandaarden, opleiden, inwerken en werving van nieuw personeel. In zo’n team onderzoeken we dus ook wat het betekent voor het opleidingstraject. Dan kijken we wel heel goed naar wat er gaat veranderen, wat dat gaat betekenen voor werknemers. Dat opleidingsproces richten we heel bewust in en bestaat niet alleen uit het opleiden zelf, maar ook wat op de werkvloer bedacht moet worden, wat dat betekent voor de werkstandaarden.'

Bepaalde besturingsmethoden veranderen wel, maar daar worden onze mensen in opgeleid.
Ellen Broekhuis, Human Resources Engine Factory bij DAF Trucks NV

'Een aantal mensen moet ervoor zorgen dat ze een goed begrip krijgen van de werkstandaarden. Zij moeten in staat zijn om nieuwe werkstandaarden met de teams te ontwikkelen en vervolgens om mensen in te leren en daar naar toe te laten werken. We zijn nu aan het inventariseren welke basisvaardigheden de mensen nodig hebben die hier werken en in de toekomst werk moeten blijven doen en ik heb niet het gevoel dat het heel erg veranderd. Je moet nog steeds een bepaalde basiskennis hebben van verspanen en van meetmiddelen, dat verandert allemaal niet. Bepaalde besturingsmethoden veranderen wel, maar daar worden onze mensen in opgeleid’.