calendar tag arrow download print

Werken bij

Voor de uitwerking en de uitvoering van het werkprogramma hebben wij twee vacatures.

Wij zijn op zoek naar:

  • een onderzoeker/projectmedewerker 'digitale transitie'
    (reageer voor 2-9-2018)
  • een medewerker kwantitatieve onderzoeksinformatie en analyse
    (reageer voor 7-9-2018)

Onderzoeker/projectmedewerker digitale transitie

(32 - 38 uur per week)

Voor het werkprogrammathema ‘slimme samenleving’ zoeken we een nieuwe collega. In dit thema bestuderen we vanuit maatschappelijk en ethisch perspectief de betekenis van nieuwe technologieën, zoals robotica, VR/AR, kunstmatige intelligentie. In het lopende werkprogramma bestuderen we bijvoorbeeld de maatschappelijke en ethische kwesties die digitalisering oproept, de opkomst van de slimme stad en blockchaintechnologie.

Een belangrijk aandachtspunt is de opkomst van het Internet of Things en de wijze waarop dit allerlei sectoren en sociale praktijken verandert. Denk bijvoorbeeld aan de digitalisering van de elektriciteitssector (Internet of Energy) en mobiliteitssector (Internet of Mobility). Deze sectoren zitten in een fase van digitale transitie. Cruciale vragen zijn: welke politieke vragen roepen deze ontwikkelingen op en op welke wijze kunnen we die digitale transitie op een maatschappelijk verantwoorde manier vorm geven?

Functie-eisen

We hebben plek voor een onderzoeker met kennis van de dynamiek en governance van wetenschap, technologie en innovatie en met competenties in zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden.

Als onderzoeker werk je nauw samen met collega’s aan projecten voor het werkprogramma en voor externe opdrachtgevers. Je schrijft mee aan rapportages voor verschillende doelgroepen, waaronder beleidsmakers, politici, wetenschappers en het brede publiek.

Relevante (Master)studies zijn bijvoorbeeld Innovation Sciences, Innovation Management, Management of Technology, Technische Bestuurskunde en European Studies on Society, Science and Technology.

Bekendheid met de wisselwerking tussen overheid, kennisinstellingen, bedrijfsleven en andere maatschappelijke organisaties is gewenst. Bij het onderzoek hoort ook dat je het maatschappelijke en politieke debat volgt, ondersteunt en daarin meedoet.

Je hebt een aantal jaren onderzoeks- en/of consultancyervaring. Je kunt helder schrijven voor zowel een professioneel, wetenschappelijk als ook breder publiek.

Voorwaarden

Het betreft een tijdelijke aanstelling van twee jaar met de mogelijkheid van verlenging. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en werkervaring bij een fulltime aanstelling minimaal € 2.588 (schaal 10 CAO-NU) en maximaal € 4.757 (schaal 11 CAO-NU) bruto per maand, exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering.

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met dr.ir. Rinie van Est, themacoördinator, via q.vanest@rathenau.nl. Voor meer informatie over het Rathenau Instituut en het werkprogramma kun je kijken op www.rathenau.nl. Je sollicitatie met CV en motivatie is tot 2 september 2018 welkom bij het Rathenau Instituut, t.a.v. Hetty Labots, P&O-adviseur, per e-mail naar sollicitaties@rathenau.nl of per post naar Postbus 95366, 2509 CJ Den Haag.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats op maandag 17 september 2018 en vrijdag 21 september 2018.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Medewerker Kwantitatieve Onderzoeksinformatie en Analyse

(32-38 uur per week)

De Informatiefunctie van het Rathenau Instituut heeft als taak om het functioneren van het kennisecosysteem in Nederland te analyseren en ontwikkelingen te monitoren. Daartoe brengt het onder meer de reeks Feiten en Cijfers uit, publiceert toegankelijke rapporten en de website Wetenschap in Cijfers. Met deze evidence en analyse ondersteunt het instituut de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van wetenschapsbeleid en praktijk. Gerichte, kwantitatieve, en systematische dataverzameling gebeurt in samenwerking met het veld en wordt ter bevordering van internationale vergelijkbaarheid onder andere afgestemd met de OESO en Eurostat.

Het Rathenau Instituut is hét kenniscentrum over wetenschap en technologie in Nederland. De feiten en cijfers die wij verzamelen vormen de basis voor het maatschappelijk en politiek debat over het belang van wetenschap in Nederland. Daarvoor is inzicht nodig in financiën en personeel, maar ook in de resultaten en effecten van wetenschappelijk onderzoek. Gebruikers van deze inzichten zijn onder andere beleidsmakers, politici en journalisten.

Je voert zelfstandig en in teamverband analyses uit en kunt de behoeften van gebruikers vertalen in toegankelijke rapportages en producten. Je verhoudt je daarin met onze stakeholders bij departementen, universiteiten, onderzoekinstellingen en financiers, bedrijfsleven en hun koepelorganisaties.

Je betrekt cijfers uit statistische bronnen, maar ook uit jaarverslagen en jaarrekeningen van instituten en onderhoudt hierbij een netwerk van experts. Je vertaalt deze inzichten in toegankelijke producties met verhelderende grafische presentaties. Kennis van accountancy is een pré.

Functie-eisen

Je hebt een universitaire opleiding bij voorkeur in de Sociale Wetenschappen. Je bent precies en cijfermatig ingesteld en resultaatgericht. Je hebt aantoonbare ervaring in het genereren en presenteren van beleidsmatige informatie bij voorkeur in het domein van wetenschap en innovatie en hebt enige ervaring met programma’s om (micro)data te analyseren (Excel, Access, SPSS).

Voorwaarden

Het betreft een tijdelijke aanstelling van twee jaar met de mogelijkheid van verlenging. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, bij een fulltime aanstelling maximaal € 4.166,- bruto per maand (schaal 10 CAO-Nederlandse Universiteiten), exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering.

Voor meer informatie kun je kijken op www.rathenau.nl en bellen met drs. Jos de Jonge, coördinator Informatiefunctie.

Je sollicitatie met motivatie en CV kun je tot 7 september 2018 sturen naar het Rathenau Instituut, t.a.v. Hetty Labots, P&O-adviseur, Postbus 95366, 2509 CJ Den Haag, of per e-mail  naar sollicitaties@rathenau.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.