calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Zoekstrategieën in de academische loopbaan

Rapport
15 juni 2012
Image
In dit artikel hebben Edwin Horlings en Thomas Gurney een methode ontwikkeld om het portfolio dat wetenschappers in de loop van hun academische loopbaan ontwikkelden te visualiseren en te analyseren.

Downloads

Downloads

Samenvatting

Wetenschappers zijn enorm creatief. Ze zoeken voortdurend naar nieuwe problemen om op te lossen. Ze willen boven alles de eerste zijn die een vondst doet en daarover publiceert. Maar om nieuwe ideeën gepubliceerd en geaccepteerd te krijgen, hebben ze een gemeenschap van collega’s nodig, de beruchte peers. Het kiezen van een probleemgebied is dus geen sinecure, maar is een van de belangrijkste manieren waarop een wetenschapper strategisch omgaat met de concurrentie.

In dit artikel hebben Edwin Horlings en Thomas Gurney een methode ontwikkeld om het portfolio dat wetenschappers in de loop van hun academische loopbaan ontwikkelden te visualiseren en te analyseren. De resultaten vertellen ons iets over hun zoekstrategieën, dat wil zeggen de manier waarop ze in verschillende fasen van hun loopbaan probleemgebieden ontsluiten en verlaten.

Op deze manier draagt dit artikel bij aan een beter begrip van specialisatie in de wetenschap. De patronen die we zien op het niveau van universiteiten of landen komen voor een belangrijk deel voort uit de individuele beslissingen van wetenschappers en onderzoeksgroepen. Wie top-down wil sturen, zal het bottom-up proces moeten begrijpen.