calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Boekpresentatie 'Technologie de baas'

0804

20:00 Pakhuis De Zwijger, Amsterdam
Image
Drone
Op maandag 8 april presenteert schrijver Joop Hazenberg zijn nieuwste boek 'Technologie de baas' in Pakhuis De Zwijger. Het vormt een grondige introductie op de betekenis en impact van de vierde Industriële Revolutie. Hoe kunnen burgers, beleidsmakers en het bedrijfsleven zich het beste voorbereiden op deze komende omwenteling? Bij het programma zijn ook Roos de Jong (onderzoeker bij het Rathenau Instituut), Kees Verhoeven (Tweede Kamerlid voor D66), Robert Went (senior research fellow bij de WRR) en filosoof, columnist en schrijver Hans Schnitzler te gast.

Over de impact van de vierde Industriële Revolutie op economie en samenleving

Joop Hazenberg is schrijver en expert op het gebied van de digitale economie en the internet of things. Hij werkt bij telecom associatie GSME in Brussel en is gespecialiseerd in Europese integratie. Hij volgt het Europese beleid op de voet en is schrijver van meerdere boeken over grote veranderingen en verschuivingen in de Europese en Nederlandse samenleving.

Kees Verhoeven is Tweede Kamerlid voor de D66, woordvoerder technologie en Europese samenwerking. Onlangs diende hij een initiatiefnota in om machtsmisbruik van grote techbedrijven te beperken door aanscherping van de nationale mededingingswet. Van 2012-2014 werd hij meermaals benoemd tot campagneleider en leidde hij zowel de Tweede Kamer-, de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen. Eerder was hij directeur MKB-Amsterdam en adviseur bij de Kamer van Koophandel Amsterdam.

Roos de Jong is onderzoeker bij het Rathenau Instituut. Ze richt zich op de digitale samenleving en maatschappelijke discussies omtrent kunstmatige intelligentie. Eerder werkte ze als programmaontwikkelaar bij BioArt Laboratories, een platform voor de ontwikkeling van toptalent op het snijvlak van wetenschap, natuur, technologie en creativiteit. Haar onderzoeksachtergrond ligt in filosofie van de wetenschap en technologie aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente.

Robert Went is econoom en senior research fellow bij de WRR. Hij is auteur van het boek ‘Waarom Pikketty lezen’ en co-auteur van diverse WRR publicaties waaronder ‘De robot de baas’. Hij schrijft voor o.a. Follow the Money, het FD en RTL. Momenteel onderzoekt hij op verzoek van het kabinet kunstmatige intelligentie en publieke waardenEerder werkte hij bij de Universiteit van Amsterdam en de Algemene Rekenkamer.

Hans Schnitzler is filosoof, columnist en schrijver. Hij is mede-oprichter van De Bildung Academie. Hij is columnist bij Follow the Money en schreef verschillende kritische boekenover technologie in de samenleving waaronder ‘Het digitale proletariaat’. Hij is tevens de huisfilosoof van Filmmuseum Eye en regelmatig tafelgast bij radioprogramma ‘Met het oog op morgen’ om te praten over de invloed van nieuwe technologieën op ons dagelijks leven.