calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Dialoog over genetisch aanpassen van voedselgewassen

0709

19.30 uur Breda

Het cultureel centrum Rozet in Arnhem is begin september één van de locaties waar het Rathenau Instituut een dialoog organiseert over de toekomst van voedselgewassen die zijn aangepast met nieuwe genomische technieken (foto: Rozet in Arnhem- Henk Monster)

Image
Rozet in Arnhem
De Europese Commissie wil genetisch gemodificeerde gewassen in de toekomst gaan toestaan. Geen strenge regels meer voor voedselgewassen die met nieuwe technologieën, zoals CRISPR-Cas, zijn aangepast.

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Voorstanders zeggen dat Europa dit nodig heeft om de zaad- en landbouwsector competitief te houden. Ook zien zij een rol voor de technologie in de verduurzaming van de landbouw. Nieuwe genomische technieken bieden namelijk mogelijkheden om gewassen sneller te veredelen, zodat ze beter bestand zijn tegen bijvoorbeeld droogte of ziekten en plagen. Tegenstanders stellen juist dat het toelaten van deze gewassen de verduurzaming van de landbouw tegenwerkt. De technologie verandert immers niets aan de grootschalige monoteelt, die juist tot gevolg heeft dat gewassen zo kwetsbaar zijn voor ziekten en plagen. Bovendien zal een versoepeling van de regelgeving leiden tot een machtsconcentratie bij een paar bedrijven in de plantenveredeling. En doordat deze nieuwe gewassen geen etiket in de winkel meer krijgen, is er volgens tegenstanders geen sprake meer van een vrije markt waarin de consument echt kan kiezen om al dan niet genetisch aangepaste producten te kopen.

Onlangs publiceerde het Rathenau Instituut een onderzoek naar wat Nederlandse burgers vinden van het genetisch aanpassen van voedselgewassen. Wil je meer horen over het voorstel van de Europese Commissie en meepraten over de toekomst van voedselgewassen die zijn aangepast met nieuwe genomische technieken in Europa? Begin september organiseert het Rathenau Instituut twee avonden waarop we hierover in gesprek gaan. Wil je hierbij aanwezig zijn, schrijf je dan in via deze pagina

  • Arnhem, 6 september 2023 19:30 in Rozet

  • Breda, 7 september 2023 19:30 in de Nieuwe Veste

Gerelateerde publicaties: