calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

InScience filmfestival - Genetische modificatie

0611

20:00 LUX, Mariënburg Nijmegen
Image
Scientist
Van 6 - 10 november vindt de vijfde editie van InScience plaats, het International Science Film Festival in Nijmegen. Dit jaar is het thema van het festival genetische modificatie: kunstmatige aanpassingen in het DNA van planten, dieren of mensen. Verschillende onderzoekers van het Rathenau Instituut leveren een bijdrage aan het programma.

Het gaat snel met de ontwikkelingen rond CRISPR-Cas, een van de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken van de afgelopen decennia. Het nieuws over het experiment van de Chinese wetenschapper He Jiankui dat hij een baby-tweeling met behulp van CRISPR-Cas immuun had gemaakt voor het HIV-virus, veroorzaakte wereldwijd ophef. Niet in de laatste plaats onder wetenschappers zelf. Ethische (zoals: 'wat maakt de mens tot mens?'), religieuze ('de mens mag niet voor God spelen') en wetenschappelijke bezwaren ('we doorgronden de techniek nog niet') buitelden over elkaar heen.

Ethische en maatschappelijke vragen steeds weer ter discussie stellen
Opvattingen over wat wel en niet ethisch en toelaatbaar is, verschuiven in de loop van de tijd. Door wetenschappelijke ontwikkelingen worden we bovendien steeds opnieuw gedwongen om na te denken en met elkaar te bespreken wat we wel of niet toelaatbaar en wenselijk vinden. Festival InScience zet dit jaar het onderwerp genetische modificatie op de agenda, om zo gelegenheid te bieden hierover met elkaar van gedachten te wisselen, aan de hand van (wetenschaps)films, debat, workshops en exposities. 

Landelijke DNA-dialoog

Tijdens het InScience festival vindt ook de tweede bijeenkomst plaats in het kader van de landelijke DNA-dialoog, waar het Rathenau Instituut als een van de partners aan meewerkt. Meer informatie over de bijeenkomsten in het kader van deze nationale dialoog vind je op www.dnadialoog.nl. We schreven als voorbereiding op deze publieke maatschappelijke discussie het rapport In gesprek over het aanpassen van erfelijk DNA van embryo's

Veelzijdig programma

Het programma van InScience bestaat naast films uit voor- en nagesprekken bij de filmprogrammering, (DIY) workshops, een educatief festival voor kinderen, expo's en expertmeetings.

Het programma omvat tevens drie competities: de NTR Audience Award, de InScience Jury Award en de Student Award. Deze competities hebben ieder een eigen kader, maar staan alle drie voor filmische kwaliteit, wetenschappelijke relevantie en de toegankelijkheid voor een breed publiek.

Bijdragen van het Rathenau Instituut

-Michelle Habets bespreekt samen met Zoë Robaey en Bert Lotz de film Food Evolution, op zondagmiddag 10 november. In de film zie je hoe genetische modificatie van voedsel de wereld splijt. Habets doet voor het Rathenau Instituut onderzoek naar maatschappelijk verantwoorde innovatie van opkomende biotechnologieën. 
 

-Op 9 en 10 november werken Petra Verhoef (themacoördinator voor technologie van zorg en gezondheid) en Jeroen Gouman (onderzoeker Medische technologie) mee aan het City Lab, georganiseerd door NEMO. In experimenten en prikkelende co-creaties onderzoeken zij samen met bezoekers, experts en ontwerpers hoe we DNA-technologie op een verantwoorde manier kunnen inzetten. Waar ligt voor jou de grens en waarom? Samen met het project #DNAdialoog zorgen de organiserende partijen ervoor dat de opbrengsten en inzichten uit het City Lab een plek krijgen in een verslag voor de overheid. Onderzoekers Verhoef en Gouman zijn tevens auteurs van het rapport In gesprek over het aanpassen van erfelijk dna van embryo's.

Meer weten over het programma van InScience?