calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Mobile health and wellness: ethical and social challenges

1002

12:15 Campus TU Eindhoven
Image
Smartwatch
Op 10 en 11 februari 2020 organiseert het TU/e Center for Humans and Technology het symposium 'Considering Health Behavior Change'. Twee dagen lang delen onderzoekers en gezondheidsprofessionals hun kennis en ervaringen over gezond gedrag in relatie tot motivatie, vertrouwen en techniek. Petra Verhoef, themacoördinator bij het Rathenau Instituut, verzorgt een workshop over de ethische en sociale uitdagingen van e-health.

Het lijkt tegenwoordig vrij eenvoudig, gezonder leven. Of je nu zoekt naar een app, website of persoonlijk online advies: op alle mogelijke manieren kun je geholpen worden bij het maken van bewuste 'lifestyle' keuzes. Niet alleen prettig voor jou als individu, maar ook voor de samenleving als geheel. Als we allemaal gezonder gaan leven is dat bijvoorbeeld ook gunstig wat betreft de kosten voor gezondheidszorg. De zorg kan namelijk efficiënter, beter en goedkoper worden.

Technologie speelt een belangrijke rol in de talrijke mogelijkheden op het gebied van je persoonlijke gezondheid en welzijn. Toch zorgen de nieuwe digitale mogelijkheden ook voor onduidelijkheid. Wat is de kwaliteit van het advies dat wordt gegeven? Wat gebeurt er met de gegevens die je deelt? Hoe betrouwbaar is de informatie die je krijgt?

Dit soort vragen rondom digitale gezondheid komen tijdens het tweedaagse symposium aan bod. Ook is er aandacht voor de manier waarop je mensen kunt motiveren om gezonder te leven. Hoe komt het dat we, ondanks alle nieuwe hulpmiddelen, het gezonde gedrag vaak maar korte tijd volhouden? En wat doet het met je wanneer je gedrag en welzijn constant wordt gemonitord?

Onderzoek naar digitale gezondheid op maat
Het Rathenau Instituut doet al jaren onderzoek naar e-health en digitale gezondheidszorg en de kansen die dit biedt voor betere zorg op maat. Uit het onderzoek blijkt dat belangrijke waarden als autonomie en solidariteit meer aandacht moeten krijgen om burgers te beschermen. Want al die nieuwe mogelijkheden roepen ook nieuwe vragen op. Begrijpen we de consequenties? Wat vinden we wenselijk? En waar liggen onze grenzen?

Petra Verhoef houdt op 10 februari namens het instituut een presentatie over de ethische en sociale aspecten die digitalisering van zorg met zich meebrengt.