calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Nederland in gesprek over dier als donor

0711

14.00-17.00 uur NEMO Science Museum - Amsterdam

Foto: Michael Quiones Calle / EyeEm

Image
Varkens in een stal
Op zondagmiddag 7 november organiseren het Rathenau Instituut en NEMO Kennislink in NEMO Science Museum te Amsterdam de Donordier-dialoog. Iedereen die dat wil, kan dan meepraten over het gebruiken van dieren als donor voor mensen. De toegang is gratis, aanmelden verplicht.

19 oktober maakten Amerikaanse chirurgen bekend dat ze voor het eerst een genetisch aangepaste varkensnier aan een mens hadden gekoppeld. Duitse onderzoekers willen binnen een paar jaar een aangepast varkenshart naar een mens transplanteren. En sommige landen onderzoeken of menselijke cellen in dieren kunnen uitgroeien tot een orgaan. Hoe werkt dat? Wat vinden Nederlanders van deze ontwikkelingen? Welke zorgen en vragen hebben ze? Zijn dit de enige alternatieven voor het oplossen van het orgaantekort?

Om deze gevoelige onderwerpen te bespreken, organiseren het Rathenau Instituut en NEMO Kennislink op 7 november in het Amsterdamse NEMO Science Museum de Donordier-dialoog. Deze dialoog is bedoeld voor een breed publiek en maakt deel uit van een serie van gesprekken.

De afgelopen weken en maanden waren er bijvoorbeeld al gesprekken met bewoners van een Tilburgse wijk, met bezoekers van een wetenschapscafé in Deventer, met eindexamenleerlingen van een school in Leeuwarden en met varkenshouders, patiënten, artsen en studenten diergeneeskunde.

Met de gebundelde inzichten van de dialogen kunnen politici en beleidsmakers zich beter beraden op eventuele veranderingen in de wet- en regelgeving. Want die wetten en regels passen niet meer bij de huidige technologische mogelijkheden en ontwikkelingen.

Praktische informatie

Wat: De Donordier-dialoog.

Waar:  Het NEMO Science Museum te Oosterdok 2, Amsterdam

Wanneer:  Zondag 7 november 14.00 tot 17.00u

Wie:  Iedereen die geinteresseerd is om mee te praten kan zich aanmelden via deze link.

Programma Donordier-dialoog

  • Lezing: Nut en noodzaak van dialoog in een complexe wereld. Met Lucas De Man, kunstenaar.
  • Mini-college: Hoe zou dit kunnen werken, wat zijn haken en ogen? Met Ian Alwayn, transplantatiechirurg LUMC.
  • Mini-college: Hoe nemen we het belang van het dier mee in dit gesprek? Met Bernice Bovenkerk, dierethicus WUR.
  • Dialoog onder leiding van Eva Cleven met de hele zaal en alle sprekers.
  • Reflectie met Eline Bunnik, medisch ethicus van het Erasmus MC.

Samenwerking

Het Rathenau Instituut en NEMO Kennislink organiseren de Donordier-dialoog in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus MC, de Nederlandse Transplantatie Stichting, de Nederlandse Transplantatie Vereniging, de Nierpatiënten Vereniging Nederland en met steun van de Raad voor Dieraangelegenheden. De dialoog wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het Rathenau Instituut en NEMO Kennislink werkten in 2019 en 2020 ook al samen aan een maatschappelijk gesprek met burgers. Toen ging het over het aanpassen van embryo-DNA.

Gerelateerde content: