calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Privacyrede 2020

2301

20:00-21:30 TivoliVredenburg, Utrecht
Image
Privacy internetverbinding
Internet speelt een grote rol in onze dagelijkse bezigheden. Onbewust lijken we steeds meer uit handen te geven om ons leven makkelijker te maken, zoals persoonlijke data of de autonomie om eigen beslissingen te nemen. Hoe zorgen we dat niet de technologie, maar de mens zelf weer centraal komt te staan? Daarover vertelt Marleen Stikker, auteur van 'Het internet is stuk', op 23 januari tijdens de Privacyrede 2020. Jurriën Hamer van het Rathenau Instituut zal de avond inleiden en modereren.

Dit jaar wordt de Privacyrede voor de zesde keer op rij georganiseerd. In deze lezing werpen deskundigen vanuit verschillende perspectieven een vernieuwende blik op de maatschappelijke gevolgen van technologie. Het jaarlijkse evenement wordt georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met TivoliVredenburg. 

Verantwoorde omgang met digitale technologie 
Digitale technologieën hebben veel impact op ons leven. Er is (deels ongemerkt) een digitale transitie gaande die onze dagelijkse bezigheden, gedrag, werk en sociale relaties fundamenteel verandert. Die ontwikkelingen worden grotendeels gestuurd door algoritmen, gemaakt door tech-bedrijven en programmeurs die onze persoonlijke data inzetten voor met name commerciële doeleinden. Om weer zelf ‘aan de knoppen’ te komen, moeten we met alle betrokken partijen, ook de bedrijven die nu in the lead lijken, werken aan een verantwoorde omgang met nieuwe digitale technologie. Voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen en waarin maatschappelijke waarden als autonomie, privacy en rechtvaardigheid de drijfveer vormen. 

Marleen Stikker, oprichter en directeur van Waag, laat in haar boek zien wat er misging en hoe we het internet weer terug kunnen winnen door de mens en niet de economie centraal te stellen, door onze data te beschermen en onze technologieën te doorgronden. 

De mens centraal
Het Rathenau Instituut doet veel onderzoek naar de manier waarop digitale technologieën ons leven veranderen. Met dat onderzoek en door dialoog te stimuleren, wordt gewerkt aan een verantwoorde digitale samenleving waarin iedereen mee kan. De mens en onze waarden moeten daarbij het uitgangspunt zijn.

Dit betekent dat er voor verschillende partijen werk aan de winkel is. De verantwoordelijkheid voor het bewust omgaan met data en digitale technologie ligt niet alleen bij tech-bedrijven en de overheid, maar ook bij toezichthouders, kennisinstituten, maatschappelijke organisaties én bij ons zelf. Het is belangrijk dat we kennis blijven ontwikkelen, dat er regulering is voor de markt en dat er publiek en politiek debat blijft over deze thema's.