calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Alumnus Jos van den Broek

Op 18 juni van 15:30-17:30 uur vindt ter ere van het 35-jarig jubileum van het Rathenau Instituut het alumni event ‘Terug naar de toekomst’ plaats. We vroegen enkele oud-medewerkers om herinneringen aan hun tijd bij het Rathenau Instituut met ons te delen.
Jos

Alumnus Jos van den Broek


Welke functie had je bij het Rathenau Instituut?
Senior onderzoeker.

Wanneer werkte je bij het Rathenau Instituut?
Van 2016 tot en met 2020.

Wat doe je nu?
Ik ben nu directeur van BrabantKennis. De denktank voor de toekomst van Brabant.

Noem een hoogtepunt uit je tijd bij het Rathenau Instituut.
De bezoeken aan internationale conferenties in onder andere Wenen en Rome waren hoogtepunten. Op zo’n moment was er de ultieme verbinding tussen enorm veel inhoudelijke discussies en kennis opdoen, en een sociaal aspect. Zowel met Rathenau collega’s als breder in de gemeenschap van wetenschap en innovatie.

Wat typeert het Rathenau Instituut?
k ben vanaf het eerste moment onder de indruk geweest van de enorm slimme koppen bij het Rathenau Instituut. Iedereen heeft inhoudelijke kennis, de wil om bij te dragen aan een betere (discussie over) de wereld en een passie voor kennis.

Welke (wereld)historische gebeurtenis in de afgelopen 35 jaar springt er voor jou uit?
Ik heb niet 1 historische gebeurtenis, maar ik denk dat de coronacrisis maar weer eens duidelijk maakte hoe belangrijk het is dat je een instituut hebt dat continu nadenkt over wat de impact van wetenschap, technologie en innovatie op de samenleving is. Dat we het ons niet laten overkomen, maar zelf kunnen vormgeven. Dat mantra neem ik ook mee in mijn huidige baan.

Is er tot slot nog een leuke anekdote uit je tijd bij het Rathenau Instituut die je met ons kunt delen?
Er zijn er velen, en niet altijd geschikt om hier te delen… Een ding wat ik meteen leerde op het Rathenau Instituut is dat we beter de zoveelste symfonie van Beethoven herkennen dan echte Nederlandse klassiekers. Tijdens de ‘Ik Hou Van Holland quiz’ ging ons team er bijna met de buit vandoor vanwege onze kennis van het Nederlandse lied. Daarmee zette ik wel de toon van mijn aanwezigheid op het Rathenau in sociale zin. Overigens wonnen we niet vanwege de zeer gelukkige draai aan het rad van Wout. Zo zie je maar weer, kennis is niet alles, je hebt ook een beetje geluk nodig.

Meer weten over het Alumni Event 2021 of nog aanmelden?