calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Deze digitale ontwikkelingen hielden toezichthouders sinds 2017 in de gaten

case
13 september 2018
controle
Image
Toezichthouders en toetsingscommissies zorgen ervoor dat organisaties regels, normen en wetten implementeren en naleven. Een toezichthouder is een door de overheid aangesteld, onafhankelijk en onpartijdig instituut. Op welke maatschappelijke en ethische aspecten van digitalisering focusten nationale toezichthouders zoals de Nationale ombudsman en het Nationaal Cyber Security Centrum het afgelopen anderhalf jaar?

Belangrijkste veranderingen

We zien dat bij veel toezichthouders het bewustzijn voor maatschappelijke en ethische aspecten van digitalisering toeneemt, bijvoorbeeld op het gebied van media en reclame, de financiële markten of marktmacht van platformen.

Diverse toezichthouders oriënteren zich op de betekenis van digitalisering voor hun domein of bouwen nieuwe kennis op.Vanaf januari 2017 is bij diverse toezichthouders het mandaat vergroot of aangepast, en is er sprake van een verhoogd budget of capaciteit. 

Deze case komt uit het rapport Doelgericht Digitaliseren, waarin we onderzochten hoe Nederland in 2017 en 2018 heeft gewerkt aan de digitale transitie. 

Deze toezichthouders onderzochten we

  • Agentschap Telecom
  • Autoriteit Financiële Markten
  • Autoriteit Persoonsgegevens
  • De Autoriteit Consument en Markt
  • De Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming
  • Het College voor de Rechten van de Mens
  • Het Commissariaat voor de media
  • Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten
  • Geonovum
  • Het Nationaal Cyber Security Centrum
  • De Nationale ombudsman
  • De Stichting Reclame Code

Meer aandacht voor ethische aspecten van digitalisering

Bij vrijwel alle toezichthouders is het bewustzijn voor maatschappelijke en ethische aspecten van digitalisering toegenomen, bijvoorbeeld op het gebied van media en reclame, de financiële markten, marktmacht van platformen en grote technologiebedrijven, en digitale veiligheid.

Veel toezichthouders oriënteren zich op de betekenis van digitalisering voor (nieuwe) aspecten van hun onderzoeksterrein, en hun eigen rol daarin, of op het opbouwen van nieuwe kennis of expertise. Bij sommige leidt dat tot nieuwe aandachtspunten in het toezicht, zoals bij de Autoriteit Financiële Markten, die nadrukkelijker gaat kijken naar het gebruik van data in de financiële sector.

Verder zien we in de periode 1 januari 2017 - 30 juni 2018 bij diverse toezichthouders een groter, of aangepast mandaat naar aanleiding van aangepaste of nieuwe wetgeving, en daaruit voortvloeiend, een verhoogd budget of capaciteit.

Nieuwe samenwerkingsverbanden

Doordat verschillende toezichthouders met digitalisering te maken hebben, is het ook van belang dat er afstemming plaatsvindt tussen de verschillende toezichthouders. We zien dat er ten opzichte van Opwaarderen meerdere nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan tussen toezichthouders, bijvoorbeeld tussen het Agentschap Telecom en het Commissariaat voor de Media of tussen het Agentschap Telecom en het Nationaal Cyber Security Centrum en het nieuwe Digital Trust Centre.

Foto Christian Heilmann via Flickr