calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Leven als bouwpakket

Rapport
01 oktober 2009
Ethisch verkennen van een nieuwe technologische golf
Vertrouwen in technologie Ethiek
Image
Met de essaybundel Leven als Bouwpakket plaatst het Rathenau Instituut de discussie over wat maakbaar is en wat we moeten aanvaarden in een nieuw perspectief. Zullen we binnenkort mensen en andere levensvormen verbeteren, ontwerpen en bouwen? Meer maakbaarheid leidt niet vanzelf tot meer gezondheid, vrijheid of duurzaamheid. Wat willen we winnen? Wat kunnen we verliezen?

Downloads

Downloads

Samenvatting

Dinsdag 29 september 2009 heeft Peter Nijkamp van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie het eerste exemplaar van Leven als Bouwpakket in ontvangst genomen. Met het boek wil het Rathenau Instituut de Commissie en de deelnemers aan de nanodialoog een kader aanbieden voor de discussie over nanotechnologie, maakbaarheid, veiligheid, gezondheid en privacy.

De redacteuren: Marianne Boenink (1965) en Tsjalling Swierstra (1960) zijn als resp. ethicus en techniekfilosoof verbonden aan de Universiteit Twente; Rinie van Est (1964) en Bart Walhout (1978) zijn resp. als trendcatcher en onderzoeker verbonden aan het Rathenau Instituut te Den Haag. Verder werkten mee: Henk van de Belt (WUR), Maartje Schermer (Erasmus MC) en Peter-Paul Verbeek.

 

Bij voorkeur citeren als:
Tsjalling Swierstra, Marianne Boenink, Bart Walhout en Rinie van Est (red.), Leven als bouwpakket- Ethisch verkennen van een nieuwe technologische golf. Den Haag, Rathenau Instituut .