calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Prof. dr. ir. Rinie van Est

Themacoördinator
Rinie van Est is themacoördinator.

Expertise

Rinie van Est coördineert onderzoek binnen de werkprogrammathema’s Digitalisering en Klimaat. Hij houdt zich bezig met de energietransitie en de digitale transitie. Daarbij zoomt hij in op de maatschappelijke betekenis van opkomende technologieën, zoals geologische berging van radioactief afval, digitalisering van de energievoorziening, synthetische cel, kunstmatige intelligentie, en immersieve technologie.

Opleiding en loopbaan

Rinie van Est studeerde technische natuurkunde aan de TU Eindhoven en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 1999 promoveerde hij op het bestuurskundige proefschrift Winds of Change, over de interactie tussen politiek, technologie en economie op het gebied van windenergie in Californië en Denemarken. Sinds 1997 werkt hij bij het Rathenau Instituut. Hij heeft veel ervaring met (participatieve) methoden voor technologie-assessment. Sinds 2000 werkt hij een dag per week aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij sinds 2019 de leerstoel Technology Assessment and Governance vervult. Dit is een onbezoldigd hoogleraarschap dat betaald wordt door het Rathenau Instituut.

Nevenwerkzaamheden

  • Professor Technology Assessment and Governance aan de Technische Universiteit Eindhoven (subfaculteit Technische Innovatiewetenschappen).
  • Lid van de Ethische commissie van Eindhoven en Brainport Smart District.