calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Prof. dr. ir. Rinie van Est

Themacoördinator
Rinie van Est is themacoördinator.

Expertise

Rinie van Est coördineert onderzoek binnen het thema Slimme Samenleving. Hij houdt zich bezig met de energietransitie en de digitale transitie. Daarbij zoemt hij in op de maatschappelijke betekenis van opkomende technologieën, zoals synthetische biologie, kunstmatige intelligentie en immersieve technologieën, zoals AR/VR.

Opleiding en loopbaan

Rinie van Est studeerde technische natuurkunde aan de TU Eindhoven en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 1999 promoveerde hij op het bestuurskundige proefschrift Winds of Change, over de interactie tussen politiek, technologie en economie op het gebied van windenergie in Californië en Denemarken. Sinds 1997 werkt hij bij het Rathenau Instituut. Hij heeft veel ervaring met (participatieve) methoden voor Technology Assessment. Sinds 2000 werkt hij ook parttime aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij momenteel de leerstoel Technology Assessment and Governance bezet.

Nevenwerkzaamheden

  • Professor Technology Assessment and Governance aan de Technische Universiteit Eindhoven (subfaculteit Technische Innovatiewetenschappen).
  • Thinker in Residence bij de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten op het thema Digitale Innovatie.