calendar tag arrow download print

Wie we zijn

Het Rathenau Instituut houdt zich al ruim 30 jaar bezig met onderzoek en debat over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving. Lees hieronder onze geschiedenis en maak kennis met onze medewerkers.

Wie werken er bij ons?

Bij het Rathenau Instituut werken ongeveer 50 mensen. Gerdi Verbeet, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, is de voorzitter van het bestuur. Een paar keer per jaar komt onze programmaraad bij elkaar. Die spreekt dan over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, innovatie en technologie en levert input voor onze werkprogramma’s. Lees meer: 

Waarom zijn we opgericht?

Welke impact heeft technologie op ons leven? Begin jaren tachtig hielden veel mensen zich met die vraag bezig. Ze vroegen om nieuwe regels om hen te beschermen tegen de nadelen van nieuwe technologieën, zoals destijds de computer. In 1986 richtte de regering een instituut op dat dit moest onderzoeken. Dat werd de Nederlandse Organisatie voor Technologisch Aspectenonderzoek, het latere Rathenau Instituut.

Lees meer over wat we doen

Wie was Gerhart Rathenau?

Het idee voor dit instituut kwam van Gerhart Rathenau (1911-1989), in die tijd een bekende wetenschapper. In een advies aan de regering stelde hij voor dat mensen via hun werk een computer moesten kopen. Zo konden ze zelf de kansen en risico’s van informatietechnologie ervaren. Ook scholen, bedrijven en overheden moesten ermee aan de slag, adviseerde Rathenau. Dat deden ze ook, massaal.

Lees meer over Gerhart Rathenau

Voor wie werken we?

We werken voor diverse overheden, maar bepalen ons eigen werkprogramma. Dat is vastgelegd in ons instellingsbesluit. Ons instituut is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. We staan daarmee, net als universiteiten, los van de rijksoverheid, ook al betaalt die het grootste deel van ons onderzoek.

Lees meer over wat we doen