calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Ons bestuur

Het bestuur van het Rathenau Instituut bestaat uit de volgende leden:

Drs. Maria Henneman (voorzitter)

Maria Henneman is met ingang van 1 juni 2021 door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven benoemd tot voorzitter van het bestuur van het Rathenau Instituut.

Henneman verwierf bekendheid als journalist en presentator bij het NOS Journaal en later als hoofdredacteur bij het actualiteitenprogramma Netwerk. Sinds haar vertrek uit de journalistiek in 2004 richt ze zich met haar adviesbureau Henneman Strategies op het geven van strategisch communicatie- en beleidsadvies aan bedrijven, non-profitorganisaties en de (lokale) overheid. Daarnaast heeft ze talrijke advies- en bestuursfuncties bekleed, onder meer bij de Radboud Universiteit en het Innovatieplatform. Sinds 2016 is ze voorzitter van de programmacommissie Gender & Gezondheid van ZonMw.

Prof. dr. M.N.C. Aarts 

Noelle Aarts is hoogleraar socio-ecologische interacties en directeur van het Instituut voor Science in Society (ISiS) van de Radboud Universiteit.

Noelle Aarts (1957) is directeur van het Instituut voor Science in Society (ISiS) van de Radboud Universiteit. Zij studeerde biologie en culturele antropologie en promoveerde in 1998 aan Wageningen Universiteit op een proefschrift over de communicatie tussen overheid en boeren over omstreden natuur en natuurbeleid in Nederland. Voordat ze in 2017 aan de Radboud Universiteit werd aangesteld als hoogleraar Socio-Ecologische Interacties was zij als hoogleraar Communicatie en Verandering in Life Science Contexts aan Wageningen Universiteit. Daarnaast bekleedde zij een bijzondere leerstoel Strategische Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Noelle Aarts doet onderzoek naar de betekenis van alledaagse gesprekken bij complexe veranderingstrajecten rondom natuur, mens-dier relaties en landgebruik.

Prof. dr. Nynke van Dijk

Nynke van Dijk is decaan van de faculteit Gezondheid Sport en Bewegen van de Hogeschool van Amsterdam en bijzonder hoogleraar ‘Medisch Onderwijs en Opleiden van zorgprofessionals’ bij de Universiteit van Amsterdam.

Nynke van Dijk (1977) is decaan van de faculteit Gezondheid, Sport en Bewegen bij de Hogeschool van Amsterdam, waar zij zich bezig houdt met het praktijkgericht onderzoek en de opleiding van studenten binnen de domeinen gezondheidszorg, voeding, sport en bewegen. Als hoogleraar doet zij onderzoek naar het opleiden van professionals in de zorg met specifieke aandacht voor bij- en nascholing en het leren op de werkplek.

Nynke studeerde geneeskunde (UvA) en onderwijskunde (Maastricht University) en promoveerde in 2006 op een proefschrift over de diagnostiek en behandeling van patiënten met wegrakingen door verstoringen in de bloeddruk regeling bij de Universiteit van Amsterdam.

Voordat ze in 2020 startte als decaan, werkte ze als klinisch epidemioloog en onderwijskundige in het AmsterdamUMC, waarna ze als hoogleraar en lid van het management team werkte bij de afdeling huisartsgeneeskunde van het AmsterdamUMC.

Dr. L.J.F. Guérin

Laurence Guérin is decaan van de School of Education and Society en Professor Citizenship bij Academica.

Laurence Guérin (1971) is decaan van de School of Education and Society en Professor Citizenship bij Academica.Ze studeerde Bedrijfskunde aan de Ecole Supérieur de Commerce de Rennes in Frankrijk. Na tien jaar te hebben gewerkt in Bazel (CH) in de farmaceutische industrie o.a. als kwaliteitsmanager, heeft ze Pedagogiek gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Ze is gepromoveerd op Burgerschap (politieke en pedagogische rechtvaardiging van burgerschapsvorming en burgerschapsdidactiek). Ze heeft het project “Bèta burgerschap” ontwikkeld en geleid en leidt momenteel de NRO onderwijsonderzoek werkplaats “Democratisering van kritisch denken” in het MBO. Focus van het onderzoek in haar practoraat en lectoraat is kritische burgerschapsvorming in de context van beroepsvoorbereiding, het bevorderen van de participatie van jongeren en de impact van technologie op maatschappelijke vraagstukken in de deliberatieve democratie.​

Dr. Radjesh Manna

Radjesh Manna (1974) is directeur Onderzoek en Onderwijs van het Erasmus MC Rotterdam en is daarmee eindverantwoordelijk voor beleidsontwikkeling, -ondersteuning en -uitvoering met betrekking tot de wetenschap bedreven en het onderwijs geleverd door het Erasmus MC.

Radjesh studeerde zelf gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is gepromoveerd aan het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (thans de Erasmus School of Health Policy and Management) op onderzoek naar de validiteit van medische richtlijnen in een multi-ethnische en -culturele samenleving. Na zijn promotie heeft Radjesh 4 jaar als consultant gewerkt bij Plexus Medical Group en daarna 10 jaar bij ZonMw/NWO waarin in de laatste jaren als directeur subsidieprogramma’s (ZonMw) en directeur Medische Wetenschappen (NWO).

Joep Munten

Joep Munten is managing director van Hartelt Fund Management

Joep Munten (1977) is sinds 2014 managing director van Hartelt Fund Management, een fondsbeheerder gespecialiseerd in zorgvastgoed. Hij is werkzaam op het snijvlak van impactbeleggingen, investerings-, en duurzaamheidsvraagstukken. Hij heeft jarenlange ervaring als ondernemer in de financiële sector. In 2003 richtte hij EY Montesquieu op, een adviesbureau gespecialiseerd in financieringsvraagstukken en risicomanagement. Daarvoor begon hij zijn carrière bij ABN Amro Bank waar hij op de treasury afdeling werkte. Hij behaalde zijn master Risk Management for Financial Institutions aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Joep is tevens lid van de Raad van Commissarissen en voorzitter van de Ledenraad van Rabobank Zuid-Limburg West en lid van de Raad van Toezicht van zorgorganisatie Stichting Envida.

Professor dr. ir. Behnam Taebi

Professor dr. ir. Behnam Taebi is hoogleraar Energy & Climate Ethics en wetenschappelijk directeur van het Safety & Security Institute aan de Technische Universiteit Delft. Verder leidt hij TU Delft | Den Haag, een universiteitsbreed initiatief met als doel technische kennis dichter bij het hart van beleid en politiek te brengen.  Hij is tevens lid van de Wetenschappelijke Klimaatraad.

Eerder was Taebi verbonden aan het Belfer Centre for Science and International Affairs van Harvard University (2014-2020) en lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (2016-2021). Taebi is co-hoofdredacteur van ‘Science and Engineering Ethics’, co-editor van een boek over ‘The Ethics of Nuclear Energy’ en auteur van een monografie over ‘Ethics and Engineering. An introduction.’ Hij was ook lid van het OESO-expertpanel dat het rapport ‘Addressing societal challenges using transdisciplinary research’ publiceerde in 2020.

Kees Verhoeven

Kees Verhoeven is oprichter en eigenaar van Bureau Digitale Zaken B.V.

Kees Verhoeven (1976) groeide op in Zeeland, studeerde Geografie in Utrecht en werkte na verblijven in de VS en Guatemala voor verschillende verenigingen voor het midden- en kleinbedrijf. In 2010 werd hij Tweede Kamerlid voor D66, hetgeen hij tot 2021 bleef. Gedurende zijn periode als parlementariër legde hij steeds meer nadruk op de veelkoppige impact van digitale technologie op de samenleving. Nadien schreef hij een boek (‘De democratie crasht’) en richtte hij Bureau Digitale Zaken op, waarmee hij zich als ondernemer -via strategisch advies, lezingen, trainingen en artikelen- inzet voor een menselijke samenleving in het digitale tijdperk.

Prof. dr. ir. Eefje Cuppen (Secretaris)

Eefje Cuppen is op 1 oktober begonnen als nieuwe directeur van het Rathenau Instituut.

Cuppen is sinds 2020 hoogleraar Governance of Sustainability aan het Instituut voor Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. Daarvoor werkte ze aan de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar ze promoveerde aan het Instituut voor Milieuvraagstukken. Aan de Technische Universiteit Eindhoven studeerde ze Techniek en Maatschappij (tegenwoordig Innovatiewetenschappen). Naast haar baan als directeur blijft Cuppen voor een dag in de week werken als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. 

Meer informatie

De benoeming van de voorzitter en overige bestuursleden geschiedt op voordracht van het bestuur van het instituut, gehoord het algemeen bestuur van de KNAW en de WRR. Leden worden volgens het instellingsbesluit voor vier jaar benoemd door de Minister van OCW met een mogelijkheid tot verlenging.

Voor vragen aan (of over) het bestuur kunt u een e-mail sturen naar Diana Trimpert (directiesecretaresse)