calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Werken aan inclusieve sociale media

Dossier
19 juni 2023

Met dit project wil het Rathenau Instituut bijdragen aan veilige online omgevingen die mensen dagelijks gebruiken. (Foto: Mapbox - Unsplash)

Image
Drie mensen aan het werk op een laptop

Het internet biedt gelijkgestemde mensen de mogelijkheid om zich snel te verenigen en informatie uit te wisselen. De openbaarheid, schaalbaarheid en hyperconnectiviteit van het internet kunnen de emancipatie van bepaalde groepen bevorderen.

Maar diezelfde basiskenmerken kunnen ook schadelijk gedrag faciliteren, concludeerden we in ons onderzoek Online ontspoord. Daarbij gaat het om zaken als: online haat, pesten, wraakporno en de verspreiding van desinformatie. Groepen in de samenleving die gediscrimineerd worden, lopen extra risico om slachtoffer te worden van zulk schadelijk gedrag online. Het internet is dus niet automatisch voor iedereen emanciperend.

Het Rathenau Instituut onderzoekt samen met mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap en een ontwerpcollectief hoe online omgevingen bekrachtigend kunnen werken. We werken aan een prototype van een inclusieve online omgeving en een onderzoeksrapport met aanbevelingen voor ontwerpers, ontwikkelaars, politici en beleidsmakers.

Met dit project wil het Rathenau Instituut bijdragen aan de inclusiviteit van online omgevingen die mensen dagelijks gebruiken. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het SIDN Fonds.

Doe je mee aan een sessie van ons?

Gerelateerde publicaties: