Denk met ons mee over het betekenisvol betrekken van burgers bij maatschappelijke transities
De manier waarop we wetenschap en innovatie organiseren, financieren en aansturen voldoet niet langer om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering, de digitale transitie of betaalbare gezondheidszorg. Het Rathenau Instituut wil de komende periode verder onderzoeken en agenderen welke vernieuwingen er nodig zijn om kennis beter in dienst te stellen van transities. Dit doen we graag samen met betrokkenen uit de praktijk, het beleid en de samenleving.
Welke samenwerkingsverbanden zijn nodig en nuttig zijn om complexe maatschappelijke vraagstukken beter te begrijpen en op te lossen. Hoe kunnen we verschillende soorten kennis uit theorie en praktijk beter samenbrengen?
In deze deelsessie gaan we met u verkennen in hoeverre en op welke manier burgers hierin een betekenisvolle rol kunnen spelen. En burger – dat zijn we allemaal. Wat zou voor u en uw medeburgers een goede manier zijn om betrokken te worden bij kennisontwikkeling voor bijvoorbeeld de energietransitie? Wat is daarvoor nodig? En wie kan daarbij welke ondersteuning bieden?
Denk met ons mee over het sturen op de impact van digitalisering op de gezondheid van jongeren
Digitalisering dringt steeds verder door in ons werk, onderwijs en sociaal contact. Kinderen en jongeren maken haast geen onderscheid meer tussen online en offline: de digitale wereld is een integraal onderdeel van hun leven geworden. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Er zijn al meerdere initiatieven genomen die bijdragen aan oplossingen daarvoor. Denk aan het formuleren van 21e -eeuwse vaardigheden en de oprichting van het Netwerk Mediawijsheid. Ook het Rathenau Instituut heeft hieraan bijgedragen vanuit een aantal invalshoeken, waaronder het onderwijs en gedrag online. Met die kennisbasis als vertrekpunt willen we in een interactieve sessie samen met u inzichten en ideeën uitwisselen ten aanzien van de vragen die voor ons komende werkprogramma belangrijk zijn. Hoe richten we het onderwijs van de toekomst in op nieuwe vormen van leren? En hoe maken we de digitale mediaomgeving prettiger en veiliger dan vandaag?
Denk met ons mee over hoe de klimaattransitie eerlijker, sneller en schoner kan
Het is een van de belangrijkste vragen van dit moment Hoe kunnen we snel werk maken van een rechtvaardige klimaattransitie? Om de opwarming van de aarde te beperken wil Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat vraagt een ingrijpende verandering van de manier waarop we leven, reizen, energie opwekken en landbouw bedrijven. De overheid jaagt deze verandering aan door miljarden te investeren in duurzame technologie, zoals zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. Maar niet iedereen profiteert daarvan. Subsidies komen vooral terecht bij mensen die al veel te besteden hebben. En grondstoffen halen we veelal uit landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Welke mogelijkheden zie jij om de klimaattransitie te versnellen? En hoe voorkomen we dat deze transitie ongelijkheid in de hand werkt?
Denk met ons mee over de rol van preventie bij het toegankelijk houden van de gezondheidszorg
Structurele veranderingen in het systeem van publieke gezondheid en zorg zijn nodig om onze gezondheidszorg op lange termijn voor iedereen toegankelijk te houden. Het sleutelwoord binnen deze systeemtransitie is ‘preventie’. Het voorkomen van gezondheidsschade betekent immers ook minder vraag naar zorg, én een hogere kwaliteit van leven.
Hoe zou een nieuw systeem van publieke gezondheid en zorg eruit kunnen zien? Hoe kan de samenwerking en kennisuitwisseling worden versterkt tussen de diverse actoren, zoals GGD’-en, kennisinstituten, maatschappelijk werkers, scholen en wijkcentra? Hoe kunnen technologische toepassingen – zoals diagnostische tests en sensoren – preventieve praktijken ondersteunen? En hoe kan relevante kennis over preventie van ziekten – zoals op het gebied van voeding, beweging, sociale netwerk, leefomgeving en inkomen – beter benut worden?
In deze sessie onderzoeken we graag samen met u hoe we de mens centraal zetten bij deze integrale benadering van preventie binnen de transitie in de zorg, en welke rol technologie daarbij kan spelen.
Denk met ons mee over de belangrijkste uitdagingen voor de wetenschapper van de toekomst
Er komt veel op de wetenschap af. De samenleving verwacht oplossingen voor nijpende problemen en crises. Internationale ontwikkelingen hebben consequenties voor concurrentie en samenwerking. Nieuwe technologieën veranderen het karakter van onderzoek. Wat vragen deze ontwikkelingen van de wetenschapper?
Daarover gaan we graag met u in gesprek. Wat zijn volgens u de belangrijkste uitdagingen waar wetenschappers en wetenschappelijke instellingen het komende decennium mee te maken krijgen? Welke consequenties hebben deze voor hun werk? Waar zou het Rathenau Instituut in dit verband onderzoek naar moeten doen?