calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Nog 2 dagen: inzendtermijn Melanie Petersprijs sluit op 1 oktober

nieuws
Over Rathenau
29 september 2022

Melanie Peters. Foto door Dirk Hol

Image
Directeur Melanie Peters in het kantoor van het Rathenau Instituut
Aanstaande zaterdag is de laatste dag dat je een voordracht kunt inzenden voor de Melanie Petersprijs. Daarna buigen juryleden Daan Roovers, Peter-Paul Verbeek en Eva Meijer zich over de inzendingen. Ken jij iemand die een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappelijke dialoog over wetenschap, technologie en innovatie, en die zeker niet mag ontbreken op de kandidatenlijst? Aarzel niet, en draag die persoon vandaag nog voor via het eenvoudige aanmeldformulier.
Nomineer een kandidaat

Met de prijs eert het Rathenau Instituut het werk en leven van Melanie Peters (1965-2021). Zij was van 2015 tot haar overlijden op 11 augustus 2021 de energieke en bevlogen directeur van het instituut.

De prijs is bedoeld voor mensen die met hun bijdrage de dialoog hebben versterkt over de impact van wetenschap, technologie en innovatie op de samenleving – het werkterrein van het Rathenau Instituut. Melanie Peters benadrukte de noodzaak van een goede maatschappelijke en politieke dialoog over deze thema’s. Ze zag dit als een belangrijke voorwaarde om mensenrechten en publieke waarden te beschermen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om inclusiviteit, privacy en rechtvaardigheid.

Juryleden bekend
Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen. De jury bestaat uit drie leden:  

  • Daan Roovers (juryvoorzitter) is filosoof, onderzoeker, docent en voormalig Denker des Vaderlands.
  • Peter-Paul Verbeek is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek. Vanaf 1 oktober is hij rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam.
  • Eva Meijer is een dochter van Melanie Peters. Ze is derdejaars student Geschiedenis.

Na advies van de jury kent het bestuur van het Rathenau Instituut de prijs toe aan één van de kandidaten.

Prijsuitreiking
De prijs omvat 5.000 euro en een beeld. De prijsuitreiking is op dinsdag 6 december 2022 in Utrecht. Aansluitend staat het Science Café van Studium Generale in het teken van deze prijs. Melanie Peters was directeur van Studium Generale Universiteit Utrecht van 2006 tot 2015.

Meer informatie
Meer informatie over de prijs en de voorwaarden is te vinden op onze website: Melanie Petersprijs.

Gerelateerd nieuws: