Hoe we werken
De keuzes die we vandaag maken over wetenschap, technologie en innovatie bepalen de wereld van morgen. Het Rathenau Instituut versterkt de democratische besluitvorming hierover. We brengen ethische en maatschappelijke kwesties in kaart en stimuleren het politieke en publieke debat. Lees hieronder hoe we dat doen.
Hoe bepalen we onze thema’s?
Elke twee jaar bepalen we welke thema’s aandacht nodig hebben. Dat doen we na input vanuit de samenleving, van onze relaties en van ons bestuur.
Daarnaast hebben we als taak om het inzicht te vergroten in de werking van het wetenschapssysteem. Dit doen we met analyses en door het beschikbaar stellen van feiten en cijfers. Via cijfers over wetenschap publiceren we datapublicaties en uitgebreide factsheets, verdeeld over zes thema's: geld, wetenschappers, output, beleid en structuur, werking van de wetenschap en impact.
Werkprogramma 2025-2026
Het Rathenau Instituut wil met het werkprogramma 2025-2026 inzicht geven in hoe wetenschap, technologie en innovatie (WTI) kunnen bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals het leefbaar houden van het klimaat en een toekomstbestendige gezondheidszorg.
Benieuwd naar onze eerdere werkprogramma's? Ga naar het Overzicht van werkprogramma's
Internationale samenwerking
De maatschappelijke aspecten van technologie, wetenschap en innovatie hebben vaak een internationale dimensie. Het Rathenau Instituut werkt daarom regelmatig in internationaal verband samen.
Via onder meer het netwerk European Parliamentary Technology Assessment (EPTA) wisselen wij kennis uit met organisaties in het buitenland.
Op verzoek van het Europese Parlement, de Europese Commissie, de Raad van Europa en op eigen initiatief dragen wij bij aan internationale onderzoeksprojecten.
Onderzoek op verzoek
Naast onderzoek voor ons werkprogramma, doen we soms onderzoek op verzoek van derden. Bijvoorbeeld voor ministeries, overheden of publieke organisaties. Een voorwaarde voor onderzoek op verzoek van derden is dat dit past binnen onze onderzoeksgebieden en publieke taak. Wij publiceren ons onderzoek altijd open access.
Voorbeelden van onderzoek op verzoek:
- Rathenau Scan Neurotechnologie, op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
- Monitor praktijkgericht onderzoek 2023, op verzoek van de Vereniging Hogescholen.
- Onderzoek naar belemmeringen van startende onderzoekers, op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Jaarverslag
Het jaarverslag 2024 biedt onder meer een overzicht van de impact van ons werk in 2024, en een financieel overzicht over dat jaar.
Benieuwd naar onze eerdere jaarverslagen? Ga naar het Overzicht van jaarverslagen