calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Deskundigen en belanghebbenden over de lessen van elders

terugblik
04 april 2024

Hoe het publiek betrokken kan worden bij beslissingen over het bergen van radioactief afval, was een van de thema's in Den Bosch (foto: Dirk Hol)

Image
De ruimte waar de workshop over publieksparticipatie plaatsvond.
Wat Nederland bij de besluitvorming over radioactief afval kan leren van andere landen, stond centraal op een bijeenkomst die het Rathenau Instituut op 12 oktober 2023 organiseerde in Den Bosch.

In zes workshops spraken 33 belanghebbenden en deskundigen over aspecten die een rol spelen bij de besluitvorming over de eindberging van het Nederlandse radioactief afval. Daarbij ging het over hoe we het besluitvormingsproces kunnen vormgeven, de rol van het publiek daarbij, de bergingsmethode, de locatie, de financiering en mogelijkheden om eventueel samen met andere landen een berging te realiseren.

Voordat de workshops van start gingen, spraken nationale en internationale deskundigen over de studie The Future of Radioactive Waste Governance; Lessons from Europe. Hierin beschrijven zo'n 25 wetenschappers de besluitvorming in tien verschillende landen.

De bijeenkomst in Den Bosch was een van de activiteiten die het Rathenau Instituut organiseert om de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat te kunnen adviseren over hoe Nederland het beste kan beslissen over de berging van zijn radioactief afval. Dit advies verschijnt medio 2024. Het verslag van de workshops is vandaag verschenen.

Sfeerimpressie:

Een sfeerimpressie van het evenement in Den Bosch

Gerelateerde publicaties: