calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

De toekomst van radioactief afvalbeheer; lessen uit Europa

Rapport
11 april 2023

In het Finse Onkalo wordt gewerkt aan de eerste bergingslocatie in Europa voor radioactief afval (foto: Emmi Kolhonen/ANP)

Image
In het Finse Onkalo wordt gewerkt aan de eerste bergingslocatie in Europa voor radioactief afval
Hoe gaan andere Europese landen om met het langdurig beheer van hun radioactief afval? In samenwerking met achttien onderzoekers uit verschillende landen brachten we 10 Europese landen in kaart. De publicatie laat zien dat landen zoals Nederland met vallen en opstaan hebben geleerd dat het noodzakelijk is om de bevolking te betrekken bij de besluitvorming over de eindberging van hun radioactief afval. Deze Engelstalige studie is kosteloos te downloaden via uitgeverij Springer, maar is ook verkrijgbaar in gedrukte versie.

Deze landenvergelijking is de derde studie over het beheer van radioactief afval die we dit jaar publiceren. In rapporten die in januari verschenen, lieten we zien hoe Nederland 70 jaar lang omging met zijn radioactief afval en hoe deskundigen en betrokkenen tegen die geschiedenis aankijken. Later dit jaar volgen nog een studie naar de juridische regels die belangrijk zijn bij de besluitvorming over radioactief afval en de kennis hierover die in Nederland aanwezig is.

Lees de gehele publicatie

Lees hier de gehele publicatie (externe link naar Springer).