Nederland slaat zijn radioactief afval nu tijdelijk bovengronds op in Zeeland. Een deel van dit afval blijft honderdduizenden jaren radioactief. Daarom wil de regering rond het jaar 2100 een definitieve beheermethode kiezen die rond 2130 gereed moet zijn. Het Rathenau Instituut sprak met inwoners uit Zeeland en met jongeren over de vraag hoe Nederland het besluitvormingsproces zou moeten inrichten.
Eerder raadpleegden we experts, beleidsmedewerkers, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Nu waren we benieuwd naar de meningen van inwoners uit Zeeland en naar die van jongeren. Zeeuwen, omdat zij een tijdelijke opslag van radioactief afval in hun omgeving hebben en dus belang hebben bij het vinden van een permanente oplossing. Jongeren, omdat de besluitvorming voor een groot deel in de toekomst plaatsvindt en zij (of hun kinderen) dan de beslissers zijn.
In maart 2024 organiseerden we vier focusgroepen. De opbrengst van deze focusgroepen vatten we samen in een verslag. Het is niet mogelijk om op basis van deze focusgroepen algemene uitspraken te doen over wat dé Zeeuwen of dé jongeren vinden. De resultaten geven wel inzicht in de diversiteit aan opvattingen en de manier waarop Zeeuwen en jongeren over het onderwerp praten.
We gebruiken de opbrengst van de focusgroepen samen met eerdere raadplegingen en ander onderzoek voor een advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat dat op 4 september 2024 verschijnt.