calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Evolutie of revolutie?

2305

09:30 Fokker Terminal Den Haag
Image
Evolutie of revolutie?
Praat mee over de wetenschapper 2030

Wetenschappers, universiteiten, financiers en maatschappelijke partners gaan in gesprek over het erkennen en waarderen van de wetenschapper van de toekomst.

Is de wetenschap toe aan vernieuwing? De maatschappij kijkt kritisch naar de waarde en het functioneren van de wetenschap. De erkenning en waardering van wetenschappers leunt zwaar op citaties en impactfactoren en wetenschappers ervaren grote tijds- en prestatiedruk op het gebied van onderzoek en onderwijs. Maar wat zegt het huidige systeem over hun bijdrage aan de wetenschap of aan de samenleving? Is het tijd voor een nieuwe set competenties voor de wetenschappers van morgen?

Evolutie of Revolutie wordt georganiseerd door ZonMW en NWO. Prof. Dr. Barend van der Meulen, hoofd onderzoek van het Rathenau Instituut, is één van de sprekers. Hij zal de totstandkoming van het huidige systeem van waarderen en belonen van de wetenschapper toelichten.

Programma

Evolutie of Revolutie start om 09:30. Programma-onderdelen zijn:

  • Gesprek over de wetenschapper 2030, met prof. dr. Jeroen Geurts, voorzitter van ZonMw en prof. dr. Stan Gielen, voorzitter NWO
  • Hoe ziet de wetenschapper 2030 eruit. Prof. dr. Rianne Letschert, rector magnificus Universiteit Maastricht schetst een beeld
  • Hoe komen we aan ons huidige systeem van waarderen en belonen van de wetenschapper?  Een kort overzicht en gesprek met prof. dr. Barend van der Meulen, hoofd onderzoek Rathenau Instituut.
  • Maatschappelijk belang van de wetenschap.  Reportage en gesprek met prof. dr. Jet Bussemaker, hoogleraar Beleid, wetenschap en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg, over het belang van wetenschap voor de maatschappij.
  • Column:  Hoe zorg je dat wetenschapscommunicatie meer wordt dan een geinige hobby? Door prof. dr. ir. Ionica Smeets, hoogleraar Wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden.
  • De droom van een onderzoekfinancier. Gesprek met prof. dr. Jeroen Geurts over de onderzoeker van 2030
  • Gesprek over het Europese perspectief op de wetenschap met Jean-Eric Paquet, Director-General Research and Innovation, European Commission (voertaal Enge
  • Break-out sessies. Onderwerpen zijn onder andere: onderwijs versus onderzoek, indicatoren versus narratieven, Nederland versus de rest van de wereld. Zie alle break-out sessies.
  • Panel- en zaaldiscussie over de belangrijkste uitkomsten van de break-out sessies en stellingen.

Lees het volledige programma van Evolutie of Revolutie.