calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Het Rathenau Instituut op de Dutch Design Week

Wordt live gestreamd

2410

11:00-18:00 uur Eindhoven
Image
Duo afbeelding
Van 16 tot en met 24 oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week plaats. Het Rathenau Instituut is aanwezig tijdens dit event en presenteert verschillende projecten. Kom een kijkje nemen in de hoofdlocatie, het Klokgebouw, en ga met ons en anderen in gesprek over de synthetische cel en schadelijke en immoreel gedrag online. Of luister naar een panelgesprek over de transitie in zorg en welzijn, onderdeel van de Embassy of Health.

‘It’s in our nature’: installatie rondom de podcast ‘Herschept’

Tien jaar lang bouwen onderzoekers in Nederland aan een synthetische cel in de hoop te ontdekken ‘hoe het leven werkt’. Waar het bij biotechnologie gaat over het verbeteren van bestaande levensvormen, gaat het hierbij over het creëren van nieuwe levensvormen. Wat is precies een synthetische cel en wat betekent deze voor ons bestaan en de manier waarop we met elkaar en technologie samenleven? Het gesprek hierover moet met iedereen gevoerd worden, niet alleen met wetenschappers en experts. 

Het is het gezamenlijke doel van designer Mies Loogman en het Rathenau Instituut om de synthetische cel tastbaar te maken en het gesprek hierover te starten. Dit doen ze met de podcast ‘Herschept’ en een fysieke installatie rondom de podcast, die als onderdeel van de tentoonstelling ‘It’s in our nature’ in het Klokgebouw te zien is.

Kom kijken en luisteren, en laat ons weten hoe jij over deze technologie denkt. Tijdens de Dutch Design Week krijg je een voorproefje op de podcast, waarvan de eerste aflevering via de website van het Rathenau Instituut en bekende podcastkanalen te beluisteren is. Onderzoekers uit het laboratorium, die werken aan de synthetische cel, zijn aanwezig. Samen met onderzoekers van het Rathenau Instituut en Mies Loogman nodigen zij je uit voor een gesprek.

Praktische informatie

Adres: Klokgebouw 50, 5617 AB, Eindhoven.

Podcast en installatie ‘Herschept’ op de Dutch Design Week

Embassy of Safety: schadelijk en immoreel gedrag online

Pedojagen. Phishing. Cyberverslaving. Zo maar een greep uit verschillende vormen van schadelijk en immoreel gedrag op het internet. Wat houden ze in en hoe kunnen ze ontstaan? In het rapport Online ontspoord heeft het Rathenau Instituut verschillende online gedragingen en fenomenen die samenhangen met online (on)veiligheid onder de loep genomen.

Hoe (on)veilig ben jij zelf eigenlijk online? Het Rathenau Instituut presenteert tijdens de Embassy of Health de Online Safety Test, een interactieve test over schadelijk en immoreel gedrag online. Doe de test in het Klokgebouw, en ga met ons het gesprek aan over online veiligheid en hoe we die als samenleving kunnen verbeteren.

Of kom op dinsdag 19 oktober (14:00-16:00 uur) luisteren naar Wouter Nieuwenhuizen, die tijdens de Embassy of Safety Conferentie ingaat op de dilemma’s en schemergebieden die er online kunnen ontstaan. Hij zal ook dieper ingaan op de resultaten van het onderzoek Online ontspoord en de mechanismen achter online schadelijk en immoreel gedrag.

De Embassy of Safety is een samenwerking van partijen uit het veiligheidsdomein rondom het thema “Verrassende Veiligheid”. In de Embassy zijn onder andere het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie, Reclassering Nederland en de VNG vertegenwoordigd.

Praktische informatie

Adres: Klokgebouw 50, 5617 AB, Eindhoven.

Embassy of Health: paneldeelname Rathenau Instituut

Het Rathenau Instituut neemt deel aan de Health Hub Utrecht Meetup, waarin de vraag centraal staat: hoe kunnen we samen vorm geven aan een transitie in zorg en welzijn? De Health Hub Utrecht Meetup vindt plaats in samenwerking met de Adviesraad voor Wetenschap, Technolgie en Innovatie, het Rathenau Instituut en Agenda Stad.

Kom op woensdag 20 oktober (11:00 uur – 13:00 uur) naar De Oude Telefooncentrale in Eindhoven, waar Amber Geurts namens het Rathenau Instituut een bijdrage levert aan een panelgesprek.

Praktische informatie

Adres: De Oude Telefooncentrale, Professor Horowitzstraat 200, 5617 BD, Eindhoven

Health Hub Utrecht Meetup