calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Driedelige podcastserie ‘Herschept - wanneer de mens leven nabouwt in het lab’

nieuws
13 oktober 2021

Illustratie door Mies Loogman & Catalina Balcázar

Image
Illustratie van twee personen tegenover elkaar - Herschept de Podcast
In de driedelige podcastserie ‘Herschept’ onderzoekt designer Mies Loogman samen met het Rathenau Instituut hoe de mens met het maken van een synthetische cel leven ‘herschept’. Wat betekent deze technologie voor ons als mens? Met de podcast willen we het gesprek hierover aangaan. Vandaag presenteren we de eerste aflevering van de podcast op de website van het Rathenau Instituut. Vanaf 16 oktober nodigen we iedereen uit voor de presentatie van de podcast op de Dutch Design Week in Eindhoven.
Beluister de eerste aflevering van de podcast

Onderzoek naar de synthetische cel

We staan aan de wieg van een baanbrekende uitvinding die van invloed is op hoe we met elkaar en met technologie samenleven. Tien jaar lang bouwen onderzoekers van zes onderzoeksinstituten in Nederland via het consortium Building-a-Synthetic Cell (BaSyC) aan een synthetische cel in de hoop te ontdekken ‘hoe het leven werkt’. Waar het bij biotechnologie gaat over het verbeteren van bestaande levensvormen, hebben we het met de synthetische cel over het creëren van nieuwe levensvormen. Die zouden in de verre toekomst een bijdrage kunnen leveren aan producten waar we als samenleving iets aan hebben. Denk aan zelf reparerende kleding en het ontwikkelen van biobrandstoffen.

Grote vragen bespreekbaar maken

Net zoals de computer en het internet de wereld om ons heen in de afgelopen decennia drastisch hebben veranderd, heeft de synthetische cel mogelijk ook die potentie. Wat beschouwen we als leven? Welke gevolgen kan de ontwikkeling van deze technologie hebben? Hoe kunnen burgers en overheden hiervoor de juiste afwegingen maken? In een unieke samenwerking tussen design en onderzoek, slaan designer Mies Loogman en het Rathenau Instituut de handen ineen. Gedreven vanuit nieuwsgierigheid en noodzaak maken ze, met de verbeeldingskracht van ontwerp, de complexiteit van de synthetische cel tastbaar. Met als missie om met elkaar in gesprek te gaan over deze grote vragen over onze toekomst.

Kom naar de Dutch Design Week

“Met de podcast vertellen we het verhaal achter de ontwikkeling van de synthetisch cel op een begrijpelijke en toegankelijke manier", zegt Rinie van Est, themacoördinator bij het Rathenau Instituut. "Dat is belangrijk. Want al in de vroege ontwerpfase van een nieuwe technologie worden er beslissingen genomen die uiteindelijk een grote impact op burgers kunnen hebben. Wat zijn hun wensen, eisen en behoeftes? Om technologie te ontwikkelen die waardevol is voor de gehele samenleving, moeten we daarnaar luisteren. We moeten zorgen dat de ideeën van burgers een plek krijgen in het ontwerpproces. Kom daarom naar de Dutch Design Week waar onderzoekers uit het lab met je in gesprek gaan. Of volg de podcast via onze website, of een van de vele podcastkanalen, en laat ons weten hoe jij hierover denkt.”

‘Herschept’ is een samenwerking van Mies Loogman met het Rathenau Instituut en mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Gerelateerde content: