calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Hoe ‘coders’ jouw leven bepalen

0711

15:00 - 17:00 uur Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Image
Hackathon Zwitserland
Op 7 november is tech-journalist Clive Thompson te gast bij het Rathenau Instituut. In dit programma gaan we met hem in gesprek over de vormgevers van het internet: de programmeurs die ongemerkt onze dagelijkse bezigheden bepalen.
Schrijver Clive Thompson

In zijn nieuwste boek Coders - The Making of a New Tribe and the Remaking of the World laat Clive Thompson zien hoe programmeurs bepalen welk nieuws jij te zien krijgt, welke aanbevelingen Bol.com jou geeft of hoe je van A naar B komt. Moeten we wel zoveel verantwoordelijkheid leggen bij één groep mensen? En wie zijn die mensen eigenlijk, die ons dagelijks leven vormgeven?

In debat over een verantwoorde digitale samenleving

Hierover gaan we op 7 november in gesprek. Aan de hand van de beschouwingen van Thompson over de ‘coders’ praten we over de rol en maatschappelijk waarde van digitale technologie in ons leven. Op zoek naar de beste manier om vorm te geven aan een toekomstige samenleving waarin technologie een oplossing biedt voor de uitdagingen van deze tijd.

Donderdag 7 november 2019, 15:00 – 17:00 uur.
Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3, 2511 CW Den Haag.
Deelname is gratis. Let op: het programma is Engelstalig. 

Interview met Clive Thompson en Melanie Peters over hoe 'coders' onze keuzes bepalen.

Programma

15:00 - Opening door moderator Jurriën Hamer & welkomstwoord door Gerdi Verbeet

15:10 - Inleiding door Linda Kool

15:35 - Lezing door Clive Thompson

16:20 - Discussie met sprekers en publiek

16:50 - Afsluiting door Melanie Peters

17:00 - Einde programma


Over de sprekers

Journalist Clive Thompson is redacteur bij The New York Times Magazine en Wired. Hij schrijft daarnaast voor Fast Company en is regelmatig te gast bij programma’s van CNN, Fox News en NY1. Thompson brak door met zijn boek 'Smarter Than You Think: How Technology Is Changing Our Minds for the Better'.

Onderzoeker Linda Kool is coördinator binnen het thema 'Digitale samenleving' bij het Rathenau Instituut. Ze studeerde Sociale Wetenschappelijke Informatica aan de Universiteit van Amsterdam en heeft een Master in European Studies of Society, Science and Technology ( Universiteit van Maastricht en Oslo). Van 2006 tot 2012 werkte ze bij TNO. 

Jurrien Hamer werkt als onderzoeker bij de themagroep ‘slimme samenleving’ en houdt zich bezig met de relatie tussen digitalisering en mensenrechten en de opkomst van offensieve cybercapaciteiten. In zijn proefschrift onderzocht hij de wisselende institutionele rollen van mensenrechten. Darvoor behaalde hij een LLB- en LLM-graad in de rechtsgeleerdheid en een MA-graad in de wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht.

Melanie Peters is directeur van het Rathenau Instituut. Ze heeft een brede achtergrond in wetenschap, bedrijfsleven en de publieke sector, gecombineerd met ruime ervaring met het (inter)nationaal politiek en maatschappelijke krachtenveld. Peters is opgeleid tot levensmiddelentechnoloog (Wageningen Universiteit) en tot erkend toxicoloog, en promoveerde op het terrein van de biochemie (Imperial College, London).

Gerdi Verbeet is de voorzitter van het bestuur en de programmaraad van het Rathenau Instituut. Van 2006 tot 2012 was zij voorzitter van de Tweede Kamer.