calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Science Cafe over gentherapie - met onderzoeker Michelle Habets

1009

20:00 - 22:00 Nieuwe Koninklijke Harmonie, Tilburg
Image
dna aanpassen embryo
Op 10 september organiseert Science Cafe Tilburg een programma over de mogelijkheden en ethische vragen rondom gentherapie. Michelle Habets is te gast om vanuit het Rathenau Instituut te vertellen over onderzoek naar gentherapie.

Waar liggen de grenzen van de genetica? Zijn dat technische of morele grenzen?

Er wordt al zo’n 30 jaar onderzoek gedaan naar gentherapie om patiënten met erfelijke ziektes te behandelen of genezen. Nieuwe gentechnieken zoals CRISPR-Cas9 hebben een nieuwe impuls gegeven aan dit onderzoek. De verwachtingen dat dit veilig en effectief kan, heeft geleid tot de wens om het DNA van embryo’s aan te passen, op een manier dat ook het DNA van hun nakomelingen is aangepast.

Dit is in veel landen verboden. Desondanks maakte in China een onderzoeker bekend een tweeling ter wereld te hebben gebracht die hij genetisch resistent had gemaakt tegen HIV. Hoe werken deze verschillende technieken? En hoe ver willen we daarmee gaan?

Dinsdag 10 september zijn Michelle Habets (biotechnoloog, Rathenau Instituut) en Rob Hoeben (hoogleraar Genoverdracht, Universiteit Leiden) te gast bij het Science Café Tilburg. Zij vertellen over de huidige mogelijkheden en toepassingen van kiembaanmodificatie en staan stil bij de ethische dilemma’s en maatschappelijke vraagstukken.

Meer over het Science Cafe