calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Uitdagingen van de digitale samenleving

Wordt live gestreamd

1706

16.30 - 17.30 Online

Melanie Peters als avatar tijdens Rathenau Live 2020

Image
Melanie Peters als avatar
Wat is de impact van technologie op de samenleving en welke vragen moeten we onszelf daarover stellen? Is een Minister van Digitale Zaken bijvoorbeeld een goed idee? Op 17 juni gaat Rathenau Instituut directeur Melanie Peters over deze onderwerpen in gesprek tijdens een sessie van De Pioneersfabriek.

Wat:  In gesprek over de uitdagingen van de digitale samenleving 

Wanneer: 17 juni van 16u tot 17.30u

Waar: Online (tickets beschikbaar voor 15 euro)

Het Rathenau Instituut maakt al 35 jaar de ontwikkelingen in wetenschap en technologie begrijpelijk voor de samenleving en politiek. Met de doorbraak van zogenaamde ‘immersieve’ technologieën, zoals augmented reality, virtual reality en spraakcomputers, gaat de digitale samenleving weer een nieuwe fase in. De opkomst van immersieve technologie vervaagt de grens tussen mensen en computer, tussen fysiek en digitaal en tussen nep en echt. Diverse publieke waarden zijn daardoor in het geding, waaronder privacy, autonomie, waarachtigheid en gezondheid. Om overheden, bedrijven en burgers aan te sporen tot actie en dialoog stelde het Rathenau Instituut een manifest op met tien ontwerpeisen aan de digitale samenleving van morgen.

Hoog tijd dus om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: wat willen wij van technologie en wat niet? Directeur Melanie Peters schuift op 17 juni digitaal aan in de pioniers sessie om te spreken over welke vragen gesteld moeten worden om digitale ontwikkelingen te sturen in de richting die we wensen. Ook is er gelegenheid voor het stellen van eigen vragen over een bepaald (ethisch) technologisch vraagstuk.

Een aantal onderwerpen die zullen worden behandeld en waar het Rathenau Instituut eerder over publiceerde:

  • Hoe gaan we om met nepnieuws, deepfakes en desinformatie?
  • Wat is hierin de rol van de Nederlandse overheid of Europa?
  • Is het een goed idee om een Minister van Digitale Zaken aan te stellen voor het waarborgen van publieke waarden?
  • Welke verantwoordelijkheid hebben de Big Tech?
  • Welke dilemma’s spelen er bij de ontwikkeling van verantwoorde AI?
  • Hoe ga je om discriminerende algoritmes en duel use?
  • Is een algoritme-waakhond nodig?
  • Wat betekenen immersieve technologieën zoals augmented reality, virtual reality en spraakcomputers voor de manier waarop we nu samenleven?

Gerelateerde publicaties: